Europarlementariër Huitema brengt virtueel bezoek aan sierteeltsector

VVD-Europarlementariër Jan Huitema bracht vandaag, dinsdag 14 april, een virtueel werkbezoek aan bloementelers David van Tuijl van Linflowers en Rick Tesselaar van Tesselaar Alstroemeria. De siertelers spraken met het Europarlementslid via videoconference over de coronacrisis en de zware gevolgen voor de Nederlandse sierteelt.

Beide telers lichtten toe hoe hun omzet tot 90% is gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit door de terugval in de export en de sluiting van bloemenwinkels en retail in diverse landen. Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland onderstreepte de onzekerheid waarin de sierteelt zich vandaag bevindt. Het uitblijven van een noodfonds en duidelijke steunmaatregelen dragen hieraan bij.

Open grenzen essentieel
Met Huitema is onder andere gesproken over de activering van artikel 222 van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO), dat de Europese Commissie in staat stelt in te grijpen bij ernstige marktverstoring. Daarnaast werd gesproken over het belang van seizoenarbeiders. Het inzetten van scholieren of mensen die voor de lockdown in de horeca actief waren zijn goede korte termijn oplossingen, maar tijdelijk. “Het is essentieel dat de grenzen open blijven en dat seizoenarbeiders de grenzen kunnen oversteken, zoals al in een Europese richtlijn wordt voorgesteld”, zo benadrukte de vertegenwoordigers van de Nederlandse sierteeltsector.

Belemmering innovatie
Glastuinbouw Nederland en Europarlementariër Huitema zijn het eens dat de liquide middelen van siertelers snel moeten worden versterkt. Glastuinbouw Nederland stelt voor het grootste deel van de geleden schade een vergoeding voor. Lage rente leningen kunnen een deel van de oplossing zijn, maar het terugbetalen van de rente kan innovatie in de sector belemmeren.
Voorzitter Sjaak van der Tak sprak zijn waardering uit voor het bijzondere werkbezoek van Huitema aan de vooravond van het overleg van de Landbouwcommissie in Brussel. “Onze boodschap is duidelijk: maak de deur open voor GMO als het om de sierteelt gaat.”

Glastuinbouw Nederland - © 2024