Glastuinbouw Nederland maakt zich met Royal FloraHolland en GroentenfruitHuis sterk voor breed pakket noodmaatregelen Corona-crisis

Een breed pakket aan steunmaatregelen is noodzakelijk om de glastuinbouw door de Corona-crisis te loodsen. Tijdens diverse overlegrondes met banken, overheid en collega-organisaties heeft voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland aangedrongen op een noodkrediet voor de sierteeltsector van € 2 miljard.

Vandaag, maandag 16 maart, vergaderde een delegatie van Glastuinbouw Nederland allereerst met de banken en Royal FloraHolland en aansluitend met de ketenpartners binnen Greenport Nederland, waarna in het eigen crisisteam de balans werd opgemaakt.

Uitstel belastingen
De exportwaarde van de Nederlandse glastuinbouw bedraagt € 7,6 miljard, waarvan € 4,6 miljard sierteelt en € 3,0 miljard glasgroente. Gezien de huidige impact en de verwachte duur van de Corona-crisis, stelt Van der Tak dat de glastuinbouwsector € 2,0 miljard nodig heeft om het verlies te compenseren dat door deze ingrijpende situatie wordt veroorzaakt. “Echter is € 2 miljard zeker niet genoeg! Op zeer korte termijn is daarnaast uitstel van belastingen noodzakelijk, waaronder ODE en de energiebelasting én uitstel van rente en aflossing bij de banken, om de acute nood bij ondernemers in de glastuinbouw enigszins te verlichten”, benadrukt Van der Tak. “Gebeurt dat niet dan vallen er volgende week al glastuinbouwbedrijven om.” Dat betreft niet alleen telers van snijbloemen en kamerplanten, maar ook het perkgoedseizoen kent een valse start. Aan de kant van glasgroente valt de foodservicemarkt, als gevolg van sluiting van de horeca, uiteraard geheel weg deze weken. Verder zijn er zorgen over het voldoende beschikbaar houden van personeel voor het oogsten en verpakken van glasgroenten en nu in steeds meer Europese lande de grenzen worden gesloten.

Noodkrediet en Noodfonds
Om de getroffen bedrijven binnen de glastuinbouwsector acuut te ondersteunen zijn twee maatregelen in de maak;

1.Noodkrediet, afgesproken is dat de banken deze week met een uitwerking van deze regeling komen. Hierbij wordt gedacht aan het uitstellen van rente en aflossing voor een bepaalde periode en het verstrekken van tijdelijk krediet of verruiming van het Borgstellingsfonds Landbouw (BL) en voor de handel het Borgstellingsfonds midden en kleinbedrijf (BMKB). Hiervoor dient iedere ondernemer een liquiditeitsprognose aan te leveren bij zijn of haar bank. Zodra wij het format hiervoor van de banken hebben ontvangen, delen wij dit met alle leden. Het is van belang dat zij zo snel mogelijk met het proces van aanvraag aan de slag kunnen.

2. Noodfonds, hierbij dient in overleg met de overheid noodfonds worden geregeld voor de middellange en lange termijn. Hiervoor moet goed in kaart worden gebracht wat de uiteindelijke schade voor de sector is. Verzameling van de omzetverliezen zijn hierbij noodzakelijk, hiervoor deelt Glastuinbouw Nederland deze week met haar leden een invulformat.

Arbeid
Op gebied van arbeid wordt primair gekeken naar uitwisseling van personeel binnen de sector. Glasgroentebedrijven maken momenteel overuren vanwege de grote vraag naar gezonde producten, terwijl in de sierteelt de vraag voor een zeer belangrijk deel is weggevallen. Vragen over personeelsuitwisseling worden behandeld door de Taskforce Arbeid van LTO Nederland, waarin ook Glastuinbouw Nederland zitting heeft. Ook deze taskforce heeft vandaag overleg gevoerd. Klik hier voor meer informatie.

Warm gebaar
Tijdens het overleg met Royal FloraHolland heeft Sjaak van der Tak ook geopperd om als sierteeltsector een gebaar te maken naar alle medewerkers in de zorg, die vanwege Corona momenteel heel veel overuren maken. “De bloemen die vanwege de wegvallende vraag door de veiling worden doorgedraaid, worden vanaf morgen overhandigd aan artsen, verpleegkundigen en ander personeel in de gezondheidszorg.”

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024