Veilig werken

Teeltwisseling

Met de teeltwisseling is extra aandacht voor de veiligheid van belang. Zorg bijvoorbeeld voor een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) en maak schriftelijke afspraken met het loonbedrijf. Bekijk alle praktische tips en informatie hier.

Arbocatalogus

De arbocatalogus is een praktisch hulpmiddel bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk zijn hier oplossingen en aanbevelingen te vinden.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) helpt met het in kaart brengen van bedrijfsrisico’s op het gebied van gezond en veilig werken. Vervolgens wordt automatisch een plan van aanpak opgesteld om deze risico’s te verkleinen. Er zijn diverse aanbieders in de glastuinbouw, waaronder Stigas.

Bedrijfshulpverlening

Elk bedrijf is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Het aanstellen van een bedrijfshulpverlener (bhv’er) helpt om de veiligheid in het bedrijf te vergroten. Een bhv’er is een werknemer die is opgeleid om bij gevaarlijke situaties medewerkers en gasten hulp te verlenen. Voor een BHV-cursus of herhalingscursus BHV kunt u terecht bij Stigas.

Preventief medisch onderzoek

Een preventief medisch onderzoek (PMO) onderzoekt de relatie tussen de gezondheid van de medewerker en zijn/haar werk. Het doel is op tijd te herkennen welke gezondheidsrisico’s het werk geeft en welke gezondheidsrisico’s te maken hebben met de leefstijl van de medewerker.

Gewasbeschermingsmiddelen

Het volgelaatsmasker beschermt je bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Voor het goed functioneren, langere levensduur en algemene hygiëne is het belangrijk om het masker na te kijken. De in- en uitademventielen kunnen slijten, vervormen en verouderen. Deze ventielen zijn belangrijk voor de juiste bescherming. Lees hier meer over het onderhoud van het volgelaatsmasker.

Rijden met heftrucks

Om op een heftruck te mogen rijden moet de heftruckinstructie Nederlands / Pools met de werknemer worden doorgenomen. Ook moet deze worden ondertekend. Het behalen van een heftruckcertificaat is ook van belang.

Scholieren in de kas

Tijdens de vakantieperiode zijn er vaak scholieren aan het werk in de kas. Het is belangrijk dat zij werk doen dat ze aankunnen en past bij hun ontwikkeling. Voldoende toezicht en begeleiding is ook cruciaal. Lees hier waar u aan moet denken met betrekking tot werktijden, toezicht en overige regels.

Hitteplan

Hoe beschermt u uw werknemers het beste tegen de zon in de kas? Waar moet je allemaal aan denken bij het werken bij warm weer? Er zijn praktische tips opgesteld in het Nederlands en in het Pools.

Werkplekonderzoek

Bij een werkplekonderzoek wordt gekeken naar de verbetermogelijkheden van de werkomgeving. En of de medewerker zijn werktechniek kan aanpassen aan zijn eventuele beperkingen. Dit onderzoek geeft inzicht of er verbeteringen mogelijk zijn waardoor een werknemer langer gezond aan het werk kan blijven.

Nieuws

Specialist

Peter Loef

Beleidsspecialist Arbeid

Glastuinbouw Nederland

Peter Loef @PeterMJLoef okt 17
Koolmees vraagt gepensioneerden nog vijf weken geduld @GlastuinbouwNL https://t.co/i32DrfkCUi via @trouw
Peter Loef @PeterMJLoef okt 17
Met veel dank dat je dit in het belang van de hele sector wilt doen Ted! Klasse!! Dank namens @GlastuinbouwNL https://t.co/LqJnLj7eNb
Peter Loef @PeterMJLoef okt 16
Vandaag bijeenkomst in het kader van het I(nternationaal)MVO convenant sierteelt 'eerlijk loon'. Vanmiddag een bije... https://t.co/7N7iUwIIwU
Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies