Coronacrisis

Verklaringen tijdens avondklok

Vanaf zaterdag 23 januari tot woensdag 10 februari 2021 geldt de avondklok. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn tussen 21.00 en 4.30 uur. Zorg voor planten is cruciaal werk dat tijdens de avondklok mag worden uitgevoerd. Ondernemers en werknemers in de glastuinbouw mogen hiervoor dus ’s avonds blijven reizen, mits zij een eigen verklaring én een werkgeversverklaring avondklok bij zich hebben. Download de formulieren hier (inclusief formulieren in meerder talen). Lees meer over de avondklok op de website van de Rijksoverheid.

Crisisorganisatie weer actief

Sinds half december komt de crisisorganisatie Corona Tuinbouw bij elkaar inzake de lockdown in Duitsland en Nederland. Het crisisoverleg van Glastuinbouw Nederland is ook opgestart.

Contactpersonen voor de verschillende onderwerpen zijn:

NOW-subsidie

De NOW blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het vierde kwartaal van 2020. Door het pakket niet af te bouwen, blijft het vergoedingspercentage in het tweede tijdvak (zie tabel) van de NOW3 gelijk aan het vergoedingspercentage uit het eerste tijdvak van NOW3. Dat betekent dat het maximale vergoedingspercentage 80% van de loonsom bedraagt in plaats van 70%.

Bekijk hier de rekenhulp om te bepalen of uw bedrijf in aanmerking komt en hoe groot de omzet is die voor deze regeling mag worden meegeteld.

Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt het subsidiepercentage van de TVT tussen de 50 en 70%. Hierdoor krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie. Het kabinet voert deze verruiming in voor het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. De verbreding van de SBI-codes voor de TVL blijft ook in het eerste kwartaal van 2021. Dat betekent dat ook bijvoorbeeld toeleveranciers van restaurants in aanmerking komen voor de TVL.

Vervolgsteun leveranciers out-of-home markt

Veel glasgroenteteeltbedrijven die produceren voor de ‘out-of-home markt’, zoals horeca en cateraars, zijn door de aangescherpte coronamaatregelen opnieuw zwaar gedupeerd. De Crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw is daarom in gesprek met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de mogelijkheden voor nieuwe steunmaatregelen.

Coronaprotocol

Voor de glastuinbouw is veilig werken, veilig reizen en veilig wonen van levensbelang. Stigas heeft, in samenwerking Taskforce Arbeid van LTO Nederland (Anthos, Glastuinbouw Nederland, KAVB, LLTB, LTO Noord, NFO, POV en ZLTO), FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen, hiervoor een protocol opgesteld (beschikbaar in het Nederlands, Engels, Pools en Roemeens). 

Beslisboom coronaklachten en thuisblijven

Wanneer blijf je thuis en hoe lang? Hiervoor heeft Stigas een beslisboom 'Coronaklachten en thuisblijven' opgesteld. De beslisboom in beschikbaar in het Nederlands, Engels, Pools, Roemeens en Bulgaars.

Coronachecklist RIE

Met de checklist kunnen bedrijven nagaan of de maatregelen die zij nemen tegen de verspreiding van het coronavirus voldoende zijn of dat er nog aanvullende maatregelen wenselijk zijn. De lijst is een aanvulling op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE).

Continuïteitsplan

Hoe bescherm ik mijn medewerkers? Wat moet ik doen bij een besmetting? Hoe houd ik mijn bedrijf draaiende bij een uitbraak? Lees hier meer over in het Continuïteitsplan coronacrisis van Stigas.

Maatregelen coronavirus

Hoe bescherm je jezelf en anderen tegen het coronavirus? Deze poster van Stigas geeft je tips om verspreiding van het virus tegen te gaan. De poster is ook beschikbaar in het Engels, Pools, Russisch, Roemeens, Bulgaars en Turks, zie hier.

Praktische informatie internationale werknemers

Hoe kunt u als werkgever uw internationale werknemers informeren? Er zijn diverse documenten vertaald in verschillende talen. Bekijk hier alle beschikbare informatie.

Nieuws

Voor vragen:

Jorrit Koeman

Voor ledenvragen rondom corona

Voor persvragen:

Jakoline van Straalen

Specialist Communicatie

Glastuinbouw Nederland

Jakoline v. Straalen @Jakolinev feb 15
Terugkijkend op een heerlijk schaatsweekend tussen de kassen #Westland, nu weer met veel energie aan het werk voor... https://t.co/vYryG0EEPg
Glastuinbouw Nederland - © 2021