SIGN

Pilots circulair

Wat hebben een vliegtuigbouwer en een chrysantenbedrijf met elkaar gemeen? Met beide bedrijven startte SIGN pilotprojecten met het hergebruik van tuinbouwreststromen. Samen met Hogeschool Inholland, Floriade Expo 2022 en Grown werkt SIGN met vliegtuigbouwer Airbus aan de ontwikkeling van vliegtuigonderdelen op basis van tuinbouwreststromen. In deze pilot groeit het mycelium van de gesteelde lakzwam op ‘paprika knoest granulaat’ in de gewenste vorm. In tegenstelling tot veel andere materialen vergt de productie van ‘mycelium biocomposiet’ weinig energie en is het materiaal biologisch afbreekbaar, zodat het bijdraagt aan een circulaire samenleving. Het is bovendien zowel sterk als licht en – niet onbelangrijk – brandwerend. Bij Beyond Chrysant is voor een soortgelijke toepassing gekozen. Door chrysantenvezels te steriliseren en te enten met mycelium van een paddenstoel ontstaan natuurlijke bouwblokken met bijzondere eigenschappen. Daarvan is een geluidswerende wand gemaakt, zodat het personeel minder last heeft van het geluid van de sorteermachine. ‘Hoe mooi is het dat je die wand kunt maken uit eigen reststromen’, reageerde directeur Wouter Duijvesteijn.

Verkenning inhoudsstoffen

Dit voorjaar werd op initiatief van VARTA, SIGN en Greenport West Holland een verkenning uitgevoerd naar achttien hoogwaardige alternatieve toepassingen voor bloemen. Dat resulteerde in coronatijd in een eerste nieuw product: een handdesinfectiemiddel met lauriergeur en een roze tintje. Dat alles in het kader van ‘no waste’, duurzaamheid en het geloof in de kracht van planten. De regionale samenwerking tussen VARTA, laurierkwekerij Gova uit Nispen en het Roosendaalse TriStar Industries, dat reinigingsconcepten voor professioneel gebruik ontwikkelt en produceert, maakte dit duurzame product extra bijzonder. Het celosia-extract, de kleurstof in het desinfectiemiddel, is afkomstig van kwekerij Ammerlaan Sosef uit het Westland. Het gaat bij dit project om relatief eenvoudige stoffen, zoals etherische oliën, geur- of kleurstoffen. De verkenning was mogelijk door financiële bijdragen van Gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en SIGN en kwam in een stroomversnelling door de vraaguitval vanwege de coronacrisis. SIGN is niet alleen medefinancier, maar denkt ook actief mee over de mogelijkheden en bracht haar voorsprong in kennis in over de verwaarding van vezels naar papier en karton.

Samenwerking Floriade

SIGN en Floriade Expo 2022 werken samen aan de realisatie van innovatieve projecten voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. Sjaak van der Tak (voorzitter SIGN) en Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022, tekenden dit jaar de samenwerkingsovereenkomst. Sjaak van der Tak: “Floriade is de enige wereldtuinbouwexpositie die Nederland rijk is. Laat je verwonderen door de wereld van gezondheid en geluk, die onze sector de wereld te bieden heeft.” Er wordt gewerkt aan diverse innovatieve projecten. Allereerst Circulaire ontmoetingsruimte Sky Garden, met groene innovaties, die het leven op kantoor prettiger maken, zoals daglichtsystemen, groene wanden en luchtzuiverende plantensystemen. Het tweede project is Biobased kroonluchters, lampen van mycelium op basis van reststromen uit de tuinbouw voor het Growing Pavilion. Het entreegebouw van de Floriade wordt een circulair en modulair bouwconcept op basis van tuinbouwreststromen. In de educatieve speeltuin ‘A million friends’ ervaren kinderen op een speelse manier hoe de glastuinbouw biologische bestrijders en hommels inzet voor duurzame productie van groenten en bloemen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024