Arbeid

Masterplan internationale werknemers

De norm van Glastuinbouw Nederland op gebied van arbeid is goed werkgeverschap voor iedereen die in de sector werkt, zowel voor vaste medewerkers, als voor mensen die tijdelijk in de sector actief zijn. Hiervoor stelde de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs het Masterplan Internationale Werknemers op. Uitgelicht: Glastuinbouw Nederland lanceerde op vrijdag 18 juni 2021, de campagne ‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers, met als slogan: ‘Love your people like your crop’; Maatschappelijke Raad van Advies Internationale Werknemers ingesteld; Om internationale medewerkers perspectief te bieden om zich te kunnen ontwikkelen tot waardevolle vaste krachten in bijvoorbeeld technische of leidinggevende functies, heeft Kasgroeit de routekaart en opleidingsaanbod – van flex naar vast ontwikkeld. We organiseerden hierover diverse masterclasses. Overige activiteiten: De stem van de Internationale Werknemer, door middel van een enquête is ook aan werknemers gevraagd wat goed gaat en wat ondernemers beter kunnen doen; Samenwerking met Openbaar Ministerie, Politie en Inspectie SZW en aanpassing lidmaatschapsvoorwaarden. Er moet worden samengewerkt met gecertificeerde uitzendbureaus en alle huisvesting moet zijn gecertificeerd, zowel van het uitzendbureau als van de werkgever zelf.

Cao

Toen de vakbonden het eindbod eind 2020 afwezen, is binnen Glastuinbouw Nederland een proces gestart om te onderzoeken of en hoe er tot een gedragen arbeidsvoorwaardenpakket kan worden gekomen. Dat proces is in 2021 doorlopen. Op 9 december jl. ging het formele onderhandelingsoverleg met CNV Vakmensen en FNV om tot een nieuwe cao Glastuinbouw te komen van start. Op 13 december stond een tweede gesprek gepland. De leden in Ondernemersgroep Cao en Pensioen hebben voorstellen geformuleerd die door de Onderhandelingsdelegatie worden meegenomen naar het onderhandelingsoverleg. Ilse Lensink is namens de werkgeversorganisaties Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum, de eerste woordvoerder tijdens het onderhandelingsoverleg.

Vergroten van uitwisseling arbeidsmarktprojecten

In 2021 gaven we vorm en inhoud aan de speerpunten van de Human Capital Agenda 2020-2022 die de Ondernemersgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs opstelde.

Arbeidsmarktbeleid, goed werkgeverschap en een leven lang ontwikkelen. Dat zijn de thema’s waar Glastuinbouw Nederland zich jaarlijks, ook projectmatig, voor inzet vanuit Colland. Onderstaand enkele projecten die in 2021 door Colland Arbeidsmarkt gefinancierd zijn en door Glastuinbouw Nederland en samenwerkingsverbanden zijn uitgevoerd: Go Go Greenhouse, nieuwe regio’s en tools; HortiHeroes Students, verbinden van hbo-en wo-talent aan de food & flower industrie. In het kader van het uitdragen en ondersteunen van goed werkgeverschap, lanceerden we dit jaar met Stigas de campagne veiligheidscampagne 'Wat kan jou nou gebeuren' om alle ondernemers te motiveren een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) voor hun bedrijf op te laten stellen. Met de campagne bieden we praktische tools en informatie hierover aan en gaan we de dialoog met de ondernemers aan. Verder: onderzoek naar duurzame inzetbaarheid, en ondersteunen werkgevers bij inspecties glastuinbouw Ook voerden we het onderzoek 'Duurzame inzetbaarheid glastuinbouw' uit voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Leren en ontwikkelen op de werkvloer

Arbeid is belangrijk kapitaal voor werkgevers in de glastuinbouw. Ten behoeve van de continuïteit van deze bedrijven is het noodzakelijk dat ondernemers en werknemers zich blijven ontwikkelen en bijscholen, om zo aan te kunnen sluiten bij de dagelijkse praktijk. Cursorisch onderwijs en Leven Lang Ontwikkelen worden dan ook steeds belangrijker. In samenwerking met Kasgroeit zijn op dat gebied concrete stappen gezet in 2021. Onder meer:

Kasgroeit Online Inspiratiedag; Tweede groep start met brancheopleiding; Online masterclasses over uiteenlopende onderwerpen, onder ander begeleiden van stagiaires, leren en ontwikkelen van internationale werknemers, succesvol werven; Veel Persoonlijke Ontwikkelplan (POP)-gesprekken met medewerkers; P&O-expertisegroepen Kasgroeit en Gezond Beleid. Hoe stromen nu en in de toekomst voldoende vakmensen en professionals in in de glastuinbouw? Het verbeteren en versterken van een goed imago van de sector helpt daarbij. Deze sectorbranding doen we onder andere met: Vlog uit de kas, GoGoGreenhouse, Directeur voor een dag, Future Leadership Programme en Glastuinbouw als tussenjaar.

Versterking samenwerking onderwijs, kennis, greenports en bedrijven

Samen met onderwijs, onderzoek en werkveld zorgen wij er voor dat meer jonge mensen geïnteresseerd raken in het vakgebied en dat zij praktijkgericht onderwijs krijgen. Dat deden we in 2021 door steeds meer glastuinbouwbedrijven te verbinden aan onderwijsinstellingen, Greenports en meetingpoints in hun regio. Niveau 4-studenten teelt & techniek van Yuverta, voorheen Helicon, mbo Geldermalsen brachten een bedrijfsbezoek aan Deliflor en Beekenkamp in Maasdijk. Het bezoek was onderdeel van een brede samenwerking met Yuverta waar kwekers in de Bommeler- en Tielerwaard (proactief) de ondernemerspraktijk in het onderwijs brengen. In regio Drenthe-Groningen lieten glastuinbouwbedrijven aan vmbo decanen- en mentoren zien dat de glastuinbouw een belangrijke werkgever is met een diversiteit aan banen met volop ontwikkelingsmogelijkheden. Zodat zij erover gaan vertellen aan hun leerlingen en studenten.

In het Groenpact werken alle groene onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven (waaronder Glastuinbouw Nederland) en de overheid samen aan de vernieuwing van het Groene Onderwijs. Middels de samenwerking van werkgevers en werknemers in Colland Arbeidsmarkt worden subsidies beschikbaar gesteld voor opleidingen en cursussen.

Corona

Sinds de uitbraak in maart 2020 heeft de coronacrisis Nederland in haar greep met grote sociale, economische en financiële gevolgen. Tuinders ondervonden hier ook in 2021 gevolgen van. Glastuinbouw Nederland is sinds maart 2020 op verschillende fronten actief om de gevolgen voor tuinders in beeld te krijgen, hulp en ondersteuning te organiseren en met het kabinet te overleggen over noodzakelijke steunmaatregelen. We trekken hierin samen op met LTO Nederland. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw biedt werkgevers dagelijks de meest actuele informatie over hoe om te gaan met het coronavirus op de werkplek. Specifiek voor arbeidsmigranten wordt informatie gegeven over hoe om te gaan met huisvesting en het vervoer van en naar de werkplek. De steun bestaat verder onder andere uit: Ondersteuning voor werkgevers in de tuinbouw; Financiële steun voor bedrijven; Specifieke regelingen voor sierteelt; Updates, nieuws- en persberichten.

Glastuinbouw Nederland - © 2024