Gewas

Tomaat fossielvrij met LED

Het project ‘Tomaat fossielvrij met LED’ is in augustus tot een einde gekomen. In de transitie naar een fossielvrije teelt is besparing op de inbreng van warmte de eerste stap, ongeacht van welke bron deze komt. In de volgende proef gloort een rendabele, 100% fossielvrije tomatenteelt aan de horizon.

LED’s maken jaarrondteelt bramen mogelijk

In onderzoek in de bramenteelt zijn de effecten van belichtingsduur en lichtintensiteit bij LED’s onderzocht. De resultaten werden vergeleken met metingen door Delphy op een praktijkbedrijf met SON-T belichting. De resultaten zijn positief. Dit resultaat betekent voor de teler lagere investeringskosten in LED’s.

Trips groot probleem in chrysant

Vooral door de directe schade die zij leveren aan de planten, maar ook doordat zij de verspreiders zijn van ziekten, zoals het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV). Om meer grip op de situatie te krijgen heeft Stichting Control in Food and Flowers (SCFF) het afgelopen jaar een drietal deelonderzoeken uitgevoerd in opdracht van de landelijke commissie Chrysant. De rol van trips lijkt essentieel in het overbrengen van TSWV naar gezonde planten.

Nieuwe optimalisatieslagen in potorchidee

Een project van de Frontgroep Energie van Orchidee Nederland helpt telers bij het optimaliseren van hun energiehuishouding en teeltsturing. Het draait om integrale data-analyse. Frontgroeplid en teeltmanager Ruud Duijvestijn van Opti-flor is betrokken bij de ontwikkeling van de tool en overtuigd van de voordelen.

Microbiologische kwaliteit groeimedia

Onderzoeksproject ‘Naar een standaard voor het meten van de microbiologische kwaliteit van groeimedia op basis van hernieuwbare grondstoffen’ is van start gegaan. Diverse partijen brengen kennis en techniek in om organische groeimedia met een gegarandeerde microbiologische activiteit te kunnen leveren.

Tel-protocol gerbera

Door de ‘IPM werkgroep gerberatelers’ is een simpele standaard uitgewerkt om meer datavergelijk met plagen, gewasbeschermingsmiddelen en biologische bestrijders mogelijk te maken. Vanuit het IPM Wheel wordt gestimuleerd om vanaf 2023 te werken met deze nieuwe registratie standaard in gerbera. Het doel van het standaard tel-protocol is dat gerberatelers kunnen vergelijken en van elkaar kunnen leren op het gebied van plaagdata en biologische bestrijders.

Aardbei naar fossielvrije jaarrondteelt

Het overgrote deel van de teelt van aardbeien onder glas bestaat uit gekoelde junidragers. Een oogstpiek is hierbij vrijwel onvermijdelijk. Door middel van opeenvolgende plantingen en in de winter gebruik te maken van belichting worden er in lopend onderzoek nu jaarrond Nederlandse aardbeien geproduceerd.

Teeltwisselingsprotocol Paprika

In overleg met de landelijke commissie Paprika, telers, Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis heeft Normec Groen Agro Control een ‘Teeltwisselingsprotocol Paprika’ opgesteld. Hoewel het onderzoek naar de oorzaak van de huidige uitval bij paprika nog niet is afgerond, kan hiermee een belangrijk deel van de mogelijke ziekteverwekkers worden bestreden en/of voorkomen.

Lelie duurzaam geteeld

In de kasproef 'Lelie duurzaam geteeld onder LED 2021-2022' wordt onderzoek gedaan naar een duurzame teelt van lelie onder LED-belichting. Sinds september 2021 loopt er een kasproef die samen met het Delphy Improvement Centre wordt uitgevoerd. Het doel is om lelie energiezuinig te telen door onder andere full-LED in te zetten en te werken aan het ontwikkelen van kennis omtrent energiezuinig telen. Bijvoorbeeld: een optimaal lichtspectrum, sturing van het klimaat bij LED, aangepaste lichtintensiteit per teeltfase en een plantdichtheid in relatie tot temperatuur en lichtsom.

Glastuinbouw Nederland - © 2024