Plantgezondheid

Convenant potgrond en substraten

Een brede coalitie van partijen tekende in november een convenant met verregaande doelstellingen gericht op de reductie van de milieu-impact van potgrond en substraten. Daarin staan afspraken om het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, hergebruik van substraten en verantwoorde veenwinning te versnellen.

Vrijstellingen

Ook zijn dit jaar door Glastuinbouw Nederland diverse vrijstellingen aangevraagd. Er zijn drie afzonderlijke vrijstellingen aangevraagd en toegekend voor Verimark. Dat was voor de knelpunten trips (paprika), bemisia (tomaat) en bladluis als vector van CABY-virus (komkommer en augurk). Ook is de vrijstelling Mainspring grondgebonden bloemisterij ter bestrijding van mineervlieg aangevraagd en toegekend.

Biologische bestrijders

Volgens de laatste CBS cijfers over 2022 werkt 95% van het areaal glastuinbouwbedrijven met biologische bestrijders. Meestal betreft dit een complex biologisch ecosysteem. Gezien vanuit de wettelijke IPM-verplichting voor teeltbedrijven (128/2009/EU) is dit een uitstekend resultaat waar de glastuinbouw best trots op mag zijn.

Water- en PlantgezondheidEvent

Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research (WUR) organiseerden in oktober het Water- en PlantgezondheidEvent. Voor het eerst was gekozen voor een gezamenlijk evenement. Voor plantgezondheid lopen er verschillende onderzoeken met als doelstelling en uitgangspunt om het gewas met een afnemend middelenpakket gezond te houden. Meer biologie en meer techniek ter ondersteuning zijn daar onderdelen van.

Etiketuitbreidingen

Door goede samenwerking tussen de CEMP-coördinatoren van Glastuinbouw Nederland en verschillende binnen- en buitenlandse toelatinghouders is ook dit jaar weer een groot aantal etiketuitbreidingen gerealiseerd. Hiervoor is gebruik gemaakt van gelden die door het Fonds Kleine Toepassingen zijn toegekend. Afgelopen jaar zijn diverse projecten afgerond, met als resultaat een etiketuitbreiding in een of meerdere gewassen in de bedekte teelt.

Lobby in Den Haag en Brussel

De Europese landbouwministers eisen een herbeoordeling van het Europese gewasbeschermingsbeleid. Eerder deze zomer kwam de Europese Commissie met een wetsvoorstel (SUR) om het gebruik en het risico van chemische gewasbescherming in de EU te halveren. Ook in Den Haag benadrukt Glastuinbouw Nederland dat minder chemisch gewasbeschermingsmiddelengebruik alleen mogelijk is als er genoeg laagrisico, biologische en technische alternatieven of veredelingstechnieken beschikbaar en toegankelijk zijn.

Glastuinbouw Nederland - © 2024