Water & Omgeving

Kennis toekomstbestendige teelt

In Kennis in je Kas (KijK) projecten is zowel voor substraatteelt als voor teelt in de grond gewerkt aan kennisontwikkeling om emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij is tevens oog voor het werken aan een robuuste teelt. Zo is er voor de grondteelt een virtuele lysimeter ontwikkeld. Deze wordt de komende jaren via een Europees Project EcoNutri verder geïmplementeerd op de bedrijven.

Afsprakenkader Emissieloze Kas

Op 28 november is het vernieuwde Afspraken Kader Emissieloze kas ondertekend. Samen met de waterschappen, gemeentes en provincie gaan we de komende jaren extra inzet plegen op het gebied van kennis, communicatie en handhaving om toe een nagenoeg nulemissie te komen in 2027. Met dit nieuwe afsprakenkader worden extra acties en maatregelen ingezet.

Start collectieve zuivering Westland

Sinds 2015 is Glastuinbouw Nederland in gesprek met het Hoogheemraadschap van Delfland om een collectieve zuivering van gewasbeschermingsmiddelen uit te werken voor de afvalwaterzuivering Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Ondanks vele hobbels was de uitwerking in oktober zover dat de leden van de Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. hun vertrouwen uitspraken en akkoord gingen met de realisatie.

Kansen voor concentraat

Dit jaar is een aantal belangrijke nieuwe projecten gestart, onder meer om tot een oplossing te komen van de brijnproblematiek. Bij het gebruik van omgekeerde osmose ontstaat brijn. De wenselijkheid en toekomstbestendigheid van het lozen van brijn is echter in toenemende mate onderdeel van discussie. In dit project wordt gezocht naar nieuwe zuiveringsconcepten waarmee de hoeveelheid brijn kan worden geminimaliseerd en wordt gezocht naar een bruikbare toepassing voor de resterende hoeveelheid brijn.

Gebiedsgerichte aanpak Bommelerwaard van start

Waterschap Rivierenland is gestart met extra monitoring van de waterkwaliteit in de Bommelerwaard. Doel is om inzicht te krijgen in de verbeterde kwaliteit van het oppervlakte water nu de tuinbouwriolering in het gebied werkt. Communicatie met de kwekers in het gebied is belangrijk.

Verlenging maatwerk omgekeerde osmose

Op 1 juli 2022 liep het maatwerk voor omgekeerde osmose af. In meerdere regio’s is met succes een verlenging van het maatwerk bepleit. De verlengingen variëren van begin of medio 2024 tot verlenging voor onbepaalde tijd met de mogelijkheid tot intrekking. De komende tijd gaan de gesprekken over de beschikbaarheid van goed gietwater verder.

Emissiecalculator

Om door het jaar heen inzicht te krijgen in de lozing van stikstof, is de emissiecalculator ontwikkeld. Een rekentool waar de gegevens over geloosde hoeveelheid en gehaltes aan stikstof ingevoerd kunnen worden. Op elk gewenst moment is dan te zien hoeveel stikstof er al geloosd is t.o.v. het jaarlijkse maximum. Hiermee kunnen tuinders voorkomen dat ze pas bij de verplichte jaarrapportage ontdekken dat ze te veel geloosd hebben.

Gebiedsgericht aanpak in glastuinbouw gebieden

In 2022 zijn we, in samenwerking met de waterschappen, in verschillende tuinbouwgebieden gestart met de gebiedsgerichte aanpak om samen met de kwekers de kwaliteit van het oppervlakte water te verbeteren. Onder andere in Limburg (Siberië) en Nood-Holland (Uitgeester- en Heemskerkerbroek) is de gebiedsgerichte aanpak van start gegaan. In het gebied van HH Delfland wordt met succes al langer een gebiedsgerichte aanpak gehanteerd.

Stikstofdiscussies verre van beslecht

Het jaar 2022 was het jaar waarin Nederland langzaam in een stikstofcrisis terecht kwam. Begin dit jaar riep Glastuinbouw Nederland ondernemers op waar nodig een vergunning aan te vragen, met hoop op perspectief van een nieuwe Minister. De nieuwe aanpak van minister Van der Wal leidde echter tot grootschalige protesten. Ondanks brieven (1/2) en het ‘beroemde’ rapport Remkes blijft er onduidelijkheid voor de glastuinbouw en zijn de perspectieven voor legalisatie van PAS-melders diffuus.

Glastuinbouw Nederland - © 2024