Heb je je wel eens afgevraagd hoe biologische bestrijding in de kas eigenlijk werkt? Of wat er wordt bedoeld met een vangplaat of een bankerplant? In Kijkje in de Kas geeft Jeannette je een kijkje achter de schermen in de glastuinbouw op het gebied van plantgezondheid en gewasbescherming.
Jeannette is specialist gewasbescherming bij Glastuinbouw Nederland en laat in deze video's zien hoe telers te werk gaan in de kas en wat daar allemaal bij komt kijken.
In de glastuinbouw kunnen goede beestjes ingezet worden om schadelijke beestjes te bestrijden. Schadelijke beestjes, zoals bladluizen of rupsen, kunnen de groei van de plant verstoren. Jeannette legt uit hoe dat voorkomen kan worden door goede beestjes in te zetten.
In sommige kassen hangen gele platen boven en tussen de gewassen. Deze gele vangplaten zijn bedoeld om schadelijke beestjes in de kas rondvliegen te vangen. Jeannette legt uit hoe dat precies werkt en waar de gele vangplaten nog meer handig voor zijn.
In de kas vliegen allerlei beestjes rond die de planten kunnen helpen, maar ook beestjes die schade kunnen veroorzaken. Motten leggen bijvoorbeeld eitjes tussen het gewas. Daar komen rupsen uit die aan de bladeren eten. Met slimme camera's kunnen motten worden opgespoord. Jeannette legt uit hoe dat precies werkt.