De lampen in jouw huis branden mede dankzij de glastuinbouw. Hoe dan?

In de Nederlandse kassen produceren telers niet alleen gezonde groenten en fruit en prachtige bloemen en planten. Ze produceren ook stroom. Om hun kassen te verwarmen, gebruiken veel telers namelijk een installatie voor warmtekrachtkoppeling (WKK). Dit is een kleine energiecentrale die warmte, stroom en CO2 opwekt. De warmte en gezuiverde CO2 gaan de kas in, voor stimulering van de plantengroei. De stroom gebruikt de teler voor de belichting van het gewas. Op momenten dat hij de stroom niet nodig heeft in de kas, kan de teler deze voor andere doeleinden gebruiken.

Zo kan het windstil zijn, waardoor windmolens geen energie opwekken. Of er is een donkere dag waarop zonnepanelen weinig stroom opwekken. Op zulke momenten kan een teler dan stroom van zijn WKK aan het landelijke stroomnet leveren. Zo wordt voorkomen dat bij jou thuis het licht uitgaat. Wist je dat de glastuinbouw inmiddels in ruim 9% van de nationale stroombehoefte voorziet? Teruglevering van stroom gebeurt bijvoorbeeld bij BM Roses en Kwekerij Bernhard.

Wat is een WKK?

In de glastuinbouw wordt door veel tuinders gebruik gemaakt van een WKK. Dit staat voor warmte-krachtkoppeling. Deze machine (verbrandingsmotor) zorgt voor:

  • Elektriciteit - voor het branden van de lampen in de kas
  • Warmte - voor het groeien van de planten in de kas
  • CO2 - als voedingsstof voor de planten
Lees meer over de WKK

Facts & Figures

  • In 2021 produceerde de glastuinbouw bijna 10% van de totale hoeveelheid gebruikte elektriciteit in Nederland.

Glastuinbouw Nederland - © 2025