100 dagen aftellen naar Floriade Expo 2022 in Almere

Vandaag, dinsdag 4 januari 2022, is het nog precies 100 dagen tot de opening van Floriade Expo 2022. Met een grote aftelklok in het centrum van Almere wordt afgeteld tot de opening op 14 april. Tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling.

De Nederlandse tuinbouw presenteert hier samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 ha grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal. Het jaar 2022 wordt een jaar vol spektakel, groene inspiratie en belevenissen in Almere: hét Floriade-jaar.

Hoopvolle toekomst
Groen leven in de stad. Duurzaam verbouwde voeding. Schone energie. Een gezonde leefomgeving. Thema’s die steeds meer mensen bezig houden en proberen toe te passen in hun dagelijkse leven. Thema’s met onontdekte kansen en mogelijkheden. Urgente thema’s als je bedenkt dat in 2050 68% van de wereldbevolking in steden zal leven. Floriade laat een hoopvolle toekomst zien. Het biedt een podium aan nationale en internationale grootdenkers en innovators die groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Kick-off
Tijdens de kick-off van het Floriade-jaar op 4 januari is een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in Almere Centrum onthuld. Hilde van Garderen, locoburgemeester en wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing bij gemeente Almere en Hans Bakker, Algemeen Directeur Floriade Expo 2022, zijn daar geïnterviewd door televisiepresentator Lodewijk Hoekstra. Hoe kijken ze aan tegen de ontwikkelingen van de wereldtuinbouwtentoonstelling, honderd dagen voor opening?
“We weten allemaal dat steden over de hele wereld steeds groter worden. We hebben echt een uitdaging op het gebied van klimaatverandering. Hoe gaan we al die mensen op een verantwoorde manier voeden, wat betekent het voor de dieren, hoe gaan we in een mooie balans met elkaar verder leven? In de hele wereld wordt daarover nagedacht en dat komt samen bij Floriade”, aldus Hilde van Garderen.
Hans Bakker reflecteert op de stand van zaken honderd dagen voor opening: “Het Arboretum is opgeleverd. Dit blijvend groen vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus, die daarna op het terrein verrijst. Het is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek waar bezoekers straks letterlijk doorheen lopen. Wat dit arboretum extra uniek maakt, is dat alle bomen en planten bijdragen aan een gezonde, groene stad.”
Floriade is een half jaar open en verwacht twee miljoen bezoekers waarvan 72 procent uit Nederland en 28 procent uit de buurlanden.

Aftelklok in Almere Centrum
De aftelklok staat op de Esplanade en kijkt uit over het Weerwater richting het Floriade-terrein. Deze grote kunstinstallatie is een concept van kunstproducent Mothership, die iedereen de waarde van kunst wil laten ervaren door bijzondere belevingen. Het is de missie van oprichter Jeroen Everaert om kunst een vanzelfsprekend onderdeel te maken van de openbare ruimte en kunst te laten ontstaan uit en opnieuw te verankeren in het DNA van de omgeving. Hans Bakker: “We willen graag samen met de stad Almere 100 dagen aftellen tot de opening van Floriade op 14 april. Inwoners, verenigingen en organisaties worden opgeroepen hún dag te claimen om deze klok op eigen ludieke wijze handmatig te verzetten en zo deel uit te maken van het 100 dagen aftelfeest. Zij kunnen hun ervaringen, dromen, hoop, nieuws of andere verhalen die gekoppeld zijn aan het getal van die dag, delen.”
(Tekst: Zdenka Fieggen, Floriade, foto: Maarten Feenstra)

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2023