10/10 Dag van de Duurzaamheid: Stille duurzame revolutie onder glas

In de glastuinbouw is een duurzame revolutie gaande. Van energieslurper is de sector toonaangevend in energiebesparing geworden. Duurzaamheid is allang geen ver-van-mijn-bedshow meer voor telers. “Artsen pleiten voor paprika’s in plaats van pillen; groenten, bloemen en planten maken dat mensen gezonder en gelukkiger kunnen leven. Dat besef dringt steeds meer door”, zegt Geert van Oosterhout van brancheorganisatie LTO Glaskracht Nederland.

Bij bloeiende plantenkwekerij  SV.CO liggen stapels kartonnen dozen. Hierin verpakt het bedrijf veel van zijn potchrysanten en kalanchoë’s. De dozen zijn van gerecycled karton, in plaats van plastic. Op het dak van de werkruimte liggen zonnepanelen, waarmee het bedrijf 54 huishoudens van energie  voorziet. Binnenkort verwarmt SV.CO de kassen milieuvriendelijk, met warmte uit aardlagen op een paar kilometer diepte. Martijn Vreugdenhil, van SV.CO: “Investeren in duurzaamheid kost geld. Wij springen vaak gewoon maar in het diepe, omdat een idee goed voelt en we voorzien dat dit is wat klanten willen. Vaak klopt dat. Op de lange duur verdienen we de investeringen daardoor terug. Het kan, duurzaam produceren. Dus waarom zou je het niet doen.”

Op het kasdek vangt SV.CO zoals zoveel glastuinders regenwater op. Dat is niet alleen om de planten water te geven. De buffers bij kassen kunnen er ook voor zorgen dat de omringende woonwijken droog blijven bij hoosbuien.

Zelf checken
Dat de Nederlandse glastuinbouw duurzamer geworden is, merkt ook MPS. Zij ontwikkelen, beheren en innoveren duurzaamheidsschema’s voor de internationale tuinbouw. “Iedere teler kiest hoe ver hij wil gaan in zijn duurzame ambities. Wij borgen, meten en controleren of zij voldoen aan wat ze beloven”, zegt MPS-directeur Yolande van den Boom. Consumenten kunnen zelf checken hoe duurzaam een teler werkt op het MPS-platform www.volgjebloemofplant.nl

Voorop in energiebesparing
Elke teler pakt duurzaamheid op zijn eigen manier aan. Maar er zijn wel een paar zaken waar iedereen aan werkt. Energiebesparing is er één van. Het begon met hoge gasprijzen. Maar al snel kwam het besef dat het sowieso goed is om te stoppen met energiebronnen die op raken. De productie van een bloem, plant of groente kost inmiddels bijna 60% minder brandstof dan in 1990. En die brandstof is schoner: telers zoals ook SV.CO gebruiken bijvoorbeeld aardwarmte en restwarmte van fabrieken.

Tegelijk houden glastuinders de lucht schoner. De CO2-uitstoot van de glastuinbouw is 18% lager dan in 1990. Terwijl in heel Nederland de CO2-emissie juist met 9% toenam. Geert van Oosterhout: “De glastuinbouw werkt concreet aan een omslag in energie en zal op tijd voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs.” Yolande van den Boom: “Nederlandse kassen worden over de hele wereld gebouwd. De Nederlandse technologie zorgt ook in het buitenland voor een duurzamere tuinbouw.”

Beestjes
Het gebruik van biologische bestrijders is net zo sterk  gestegen als dat het energieverbruik is gekrompen. De gifspuit heeft plaats gemaakt voor biologische gewasbescherming met natuurlijke vijanden. Ook maken telers planten sterker en weerbaarder, door andere kasomstandigheden en biologische bodempreparaten. Geert van Oosterhout: “Chemische middelen helemaal uitbannen is lastig. Vergelijk het met medicijnen. Gezonde voeding en homeopathie bieden vaak soelaas, maar bij ernstige ziekten is het nodig om terug te kunnen vallen op medicijnen.”

Sprongen
Martijn Vreugdenhil: “Ik ben trots op de glastuinbouw. Elke teler zet zijn eigen stapjes. Daardoor maakt de sector grote sprongen in duurzaamheid.” Grote handelsbedrijven streven ernaar dat in 2020, 90% van de door hen verhandelde bloemen en planten op duurzaamheid zijn gecertificeerd. Zij hebben hiervoor de FSI-doelstellingen ondertekend.

Een IMVO-convenant is in de maak voor de sierteeltsector. Dit is vergelijkbaar met de afspraken voor verantwoorde textielproductie die minister Ploumen aanzwengelde. “Bedrijven die dat convenant ondertekenen, nemen verantwoordelijkheid voor goede arbeidsomstandigheden en schone productie in de hele keten. Ze verklaren zich ook verantwoordelijkheid voor de schakels vóór hen”, zegt Geert van Oosterhout.

“We maken producten die mensen gezond houden. Hun dagelijkse portie vitamine. Duurzaam werken past bij die belangrijke rol van de Nederlandse glastuinbouw.”

Dit artikel hebben MPS en LTO Glaskracht Nederland in het kader van de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) verspreid onder de landelijke- en regionale pers met als doel aandacht te vragen voor de duurzaamheidsambities in de glastuinbouw.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024