Aandacht voor stroomtekort glastuinbouw

Afgelopen weekend was in de landelijke en regionale media aandacht voor de stroomvoorziening aan de glastuinbouw. Ondernemers die willen investeren in modernisering en uitbreiding van hun bedrijf lopen vast als gevolg van belemmeringen in de capaciteit van het elektriciteitsnet. Glastuinbouw-gebieden in het hele land, zoals Bommelerwaard, Asten Heusden, Zuidplas en Erica, kampen met deze problemen. Netbeheerders hebben tot meer dan vijf jaar nodig om uitbreiding van het elektriciteitsnet te realiseren.

Elektriciteit wordt in de glastuinbouw gebruikt voor de belichting van de gewassen en voor de verduurzaming van de energievoorziening. Uitbreiding van het elektriciteitsnet is ook buiten de glastuinbouw belangrijk, zoals de industrie (vervanging fossiele energie), de gebouwde omgeving (warmtepompen) en nieuwe datacenters. Het is zorgelijk dat daarbij zulke belemmeringen optreden.

Glastuinbouw Nederland ondersteunt groepen ondernemers bij de uitwerking en concretisering van de elektriciteitsvraag en ondersteunt het gezamenlijk overleg met netbeheerders om plannen voor uitbreiding van de netcapaciteit te realiseren.

Rob van der Valk

Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies