Aanname motie Bisschop (SGP) van belang voor glastuinbouw

Afgelopen week is in de Tweede Kamer de motie Bisschop, Kamerlid namens de SGP, aangenomen (zie bijlage). Dat gebeurde met bijna drie kwart van de stemmen. In de motie wordt ingegaan op de zorg dat versmalling van het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen kan zorgen voor resistentieontwikkeling bij gewassen.

Bij het toelatingsbeleid en bij vrijstellingen zou meer rekening moeten worden gehouden met diverse maatregelen gericht op precisie landbouw, emissiebeperkende maatregelen en de risico’s van resistentieontwikkeling. Daarnaast wordt de regering verzocht om op korte termijn te zorgen voor meerjarige cofinanciering van pilots in het kader van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Zaken die zeker ook de glastuinbouw raken.

Cofinanciering
Vanuit Glastuinbouw Nederland zijn hiervoor twee pilots ingediend: Precisie Gewasbescherming en het verder uitwerken van de Kas als Ecosysteem (KaEco) in zowel glasgroenten, snijbloemen als potplanten. Met de aanname van deze motie is de sector verzekerd van cofinanciering bij het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming vanuit het ministerie van LNV.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024