Aanpassing gecontracteerd transportvermogen (piek) netbeheer elektriciteit

Voor de netinkoop elektriciteit geldt dat de capaciteit van de inkooppiek (kW) wordt gefactureerd. Dit is het gecontracteerde transportvermogen. De ondernemer kan een verlaging van de contractwaarde aanvragen bij de netbeheerder. De verlaging gaat in voor de eerstvolgende maand. Dit verlaagt de kosten aanzienlijk.

De oproep aan alle ondernemers, die als gevolg van de crisis de netinkoop elektriciteit hebben gestaakt of verlaagd, is om een verlaging van het gecontracteerde transportvermogen aan te vragen bij de netbeheerder of een verzoek te doen deze op nul te stellen. Leden worden opgeroepen zo spoedig mogelijk de contractverlaging aan te vragen omdat er vanwege de crisis zelfs mogelijkheden zijn om de maand april mee te nemen!

Hoogste contractwaarde
Voor een aansluiting op MS geldt als voorwaarde dat verlaging mogelijk is indien het langer dan een jaar geleden is dat de contractwaarde naar boven is bijgesteld, door een aangevraagde verhoging of een contractoverschrijding.
Voor een aansluiting op TS/MS trafo geldt dat de hoogste contractwaarde in een kalenderjaar wordt afgerekend. De ondernemer heeft daarbij eenmaal per jaar het recht op contractverlaging indien sprake is van sterk gewijzigde omstandigheden die vooraf niet in redelijkheid hadden kunnen worden voorzien. Hierbij kan een beroep worden gedaan op de coronacrisis.

Onaangekondigde overschrijding
Als de belichting later in het jaar weer wordt opgestart, en dus een hogere inkooppiek wordt verwacht, dan is het noodzakelijk om de hogere inkooppiek vooraf aan te vragen bij de netbeheerder. Hiermee wordt de lagere contractwaarde tot deze hogere inkooppiek definitief. Zo niet, dan vindt een onaangekondigde overschrijding van het contract plaats en wordt de gerealiseerde (hogere) piek met terugwerkende kracht tot de datum van het verzoek tot verlaging alsnog in rekening gebracht! Om deze reden is het van belang om bij de aanvraag voor de hogere inkooppiek een marge (naar boven) aan te houden van 1 of enkele kW.
Vervolgens wordt, in lijn met het noodpakket aan maatregelen rond de coronacrisis, in het algemeen geadviseerd om bij financiële problemen in overleg met de netbeheerder te gaan over uitstel van betalingen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024