Aanscherping coronamaatregelen ook voor de glastuinbouw

De coronabesmettingen in Nederland lopen op. Dat is slecht nieuws, het kabinet heeft daarom nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd. Glastuinbouw Nederland roept alle leden op extra alert te zijn en alle informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de eerste golf nog eens goed door te nemen en te hanteren. De gedragsregels en hygiënerichtlijnen moeten strikt in acht worden genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

Het kabinet heeft maandagavond 28 september aangekondigd dat nieuwe stappen nodig zijn om verdere verslechtering van de situatie te voorkomen. . De nieuwe en strengere maatregelen moeten het aantal besmettingen indammen. Het Kabinet kondigde zelfs aan dat bij het ontstaan van een nieuwe brandhaard het bedrijf veertien dagen kan worden gesloten.

Belangrijke documenten
Onderstaand de linkjes naar een aantal belangrijke documenten en adviezen:
Het coronaprotocol
De risico-inventarisatie
Voorbeeldformulieren gezondheidscheck
- Hoe om te gaan met internationale werknemers en een continuïteitsplan

Voor vragen kan contact worden opgenomen met Werkgeverslijn land en Tuinbouw of telefonisch via: 088 – 888 66 88. Op de website van Stigas staan eveneens tal van voorbeelden en praktische tips.

Overleg met GGD
Glastuinbouw Nederland maakt zich zorgen over de naderende winterperiode met slecht weer en het sneller verkouden of grieperig worden van mensen. Op dit moment zijn er al wachttijden bij de GGD en tegelijkertijd geldt er een betalingsverplichting voor werkgevers. Daar komt bij dat het werk ook gewoon doorgaat, planningen moeten worden gemaakt en eventueel moeten extra mensen worden ingeschakeld. Glastuinbouw Nederland is daarom in gesprek met de GGD en de zorg op dit punt wordt in de lobby steeds meegenomen. (zie artikelen in de bijlagen)
Daarnaast maakt Glastuinbouw Nederland zich, in samenwerking met LTO Nederland, NFO en andere agrarische werkgeversorganisaties, hard voor een krachtige lobby richting steunpakketten en maatregelen.

Webinar corona
Op maandag 12 oktober om 12.00 uur volgt een webinar van de Werkgeverslijn land en tuinbouw waarin weer aandacht wordt besteed aan corona. Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, levert een bijdrage aan dit webinar. Binnenkort meer nieuws daarover.

Glastuinbouw Nederland - © 2024