Aantoonbare nul-lozing als oplossing voor zuiveringsplicht

Per 1 januari 2018 gaat de individuele waterzuiveringsplicht van gewasbeschermingsmiddelen voor de glastuinbouw in. Een van de oplossingen om aan deze verplichting te voldoen is volledige recirculatie, oftewel nul-lozing.

Voor het aantonen dat je niets meer loost is er een zogenaamde ‘aanpak aantonen nul-lozing’ door het Platform Duurzame Glastuinbouw (PDG) vastgesteld. Hierin wordt omschreven hoe je als ondernemer kunt aantonen dat nul-lozing op het bedrijf aannemelijk is. Deze aanpak is geschreven voor zowel grote als kleine bedrijven, dus niet elk onderdeel hoeft voor uw bedrijf van toepassing te zijn. Een belangrijk en voor iedereen gelijk onderdeel is het omschrijven van de waterstromen (bijv. met behulp van de KasWaterWeter) en de werkwijze hoe u 100% recirculeert.

Onderdelen bewijsvoering
-
algemene omschrijving bedrijf;
- schematische tekeningen (processchema) watersysteem;
- technische tekeningen van het bedrijf in relatie tot watersysteem;
- globale waterbalans met verwijzing naar UO-rapportage;
- onderhoudsplan en logboek watersystemen en controle bevoegd gezag;
- omschrijving aanpak situaties, zoals teeltwisseling en calamiteiten.

Vaststelling nul-lozing
Nadat u de bewijsvoering heeft verzorgd maakt u een afspraak met de handhaver c.q. toezichthouder (namens bevoegd gezag) voor een controlebezoek. Het waterschap en de gemeente/omgevingsdienst komen gezamenlijk op bezoek. In de aanpak nul-lozing is ook vastgelegd hoe een handhaver de bewijsvoering kan toetsen. De uitkomsten van dit controlebezoek worden vastgelegd in een bezoekverslag. Een voorbeeld bezoekverslag is ook vastgesteld door het PDG. Zowel het bezoekverslag als de bewijsvoering moeten op het bedrijf aanwezig zijn ten behoeve van toekomstige controles. 

Meer informatie
Tijdens de Tuinbouwrelatiedagen Venray organiseert LTO Glaskracht Nederland, in samenwerking met Waterschap Limburg en de beursorganisatie, op dinsdag 28 november (<link agenda detail van themabijeenkomst-water-grondteelt>grondteelt) en donderdag 30 november (<link agenda detail van themabijeenkomst-water-substraatteelt>substraatteelt) nog een tweetal waterbijeenkomsten waarin de aantoonbare nul-lozing ook aan de orde komt.
Ook kunt u nog een van deze bronnen raadplegen:
- <link water aantoonbare-nul-lozing>Themapagina LTO Glaskracht Nederland: aantoonbare nul-lozing
- Online spreekuur water d.d. 7 juni 2017

LET OP! Imidaclopridhoudende middelen zijn buiten het Hoofdlijnenakkoord gehouden. Hiervoor gelden specifieke eisen op het Wettelijk Gebruiksvoorschrift rondom zuivering en gecertificeerde nul-lozing. Met de hierboven omschreven aanpak wordt vooralsnog niet aan <link thema plantgezondheid nieuws lengte-imidacloprid-loze-periode-nog-onduidelijk _blank>certificeringseis van het Ctgb  voldaan. LTO Glaskracht Nederland werkt momenteel een pilot nul-lozing imidacloprid uit.

Petra Eekhoff

Glastuinbouw Nederland - © 2024