Advies Raad van State over wetsvoorstel geborgde zetels in waterschapsbestuur

Het initiatiefwetsvoorstel voor aanpassing van het waterschapsbestuur is tijdens de behandeling in de Tweede Kamer flink aangepast op basis van inbreng door de ChristenUnie. Het huidige voorstel voorziet in behoud van geborgde zetels voor Agrariërs en Natuur (twee zetels per categorie). De categorie Gebouwd, waar glastuinbouw onder valt, verliest in het voorstel haar geborgde zetels.

Het aangepaste voorstel ligt nu al enkele maanden bij de Eerste Kamer voor behandeling. Na een deskundigenbijeenkomst heeft de Eerste Kamer ook advies gevraagd bij de Raad van State. Onlangs is dit advies uitgebracht. De Raad van State ziet geen reden om aan te nemen dat de stabiliteit van het waterschapsbestuur in het geding zal komen doordat één van de drie categorieën, het bedrijfsleven, zijn geborgde zetels verliest. Het wetsvoorstel is wat betreft de rol van de provincie niet geheel consistent, maar die inconsistentie heeft in de uitwerking een beperkte betekenis.

Wetsvoorstel
De Raad van State lijkt hiermee geen onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen het initiatiefwetsvoorstel. Op maandag 21 november vindt de plenaire behandeling van het wetsvoorstel plaats, waarna 22 november de stemming volgt. Het wetsvoorstel moet uiterlijk 1 december in de Staatscourant worden gepubliceerd om nog op tijd te zijn voor de komende verkiezingen. Dit is de juridische benadering. Bij de behandeling in de Tweede Kamer heeft minister Harbers aangegeven dat het wetsvoorstel eigenlijk voor de zomer door zowel de Tweede als de Eerste Kamer moest zijn aangenomen om het conform de principes van behoorlijk bestuur te kunnen laten gelden voor de verkiezingen in 2023.
De voorbereidingen voor de waterschapsverkiezingen zijn nu al in volle gang, ook voor de categorie Gebouwd. Het wetsvoorstel alsnog voor de verkiezingen in 2023 laten gelden, betekent dat er heel veel voorbereidingswerk voor niets is geweest. Gezien de belangen voor de glastuinbouw, is het beter als het wetsvoorstel pas ingaat voor de verkiezingen in 2027.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024