Afspraken Energieakkoord 2020 haalbaar

Alle afspraken in het Energieakkoord 2020 zijn haalbaar. Dat blijkt uit een brief van Minister Wiebes aan de Tweede Kamer. Het vraagt wel een grote inspanning van alle partijen. Eén van de onderdelen betreft een energiebesparing van 100 PJ. In de glastuinbouw vindt al veel energiebesparing plaats.

Uit eerder onderzoek van het LEI is gebleken dat in de periode 2010-2015 circa 10% energiebesparing is gerealiseerd in de sector. Het programma Het Nieuwe Telen (HNT) van Kas als Energiebron vindt veel navolging, ook na 2015. Voor het Energieakkoord is berekend dat HNT een bijdrage levert van circa 7 PJ extra besparing.

Doordat het EBG (Energie Besparingssysteem Glastuinbouw) niet in uitvoering is gekomen telt de beoogde besparing daarvan niet langer mee en zou de afspraak in het Energieakkoord niet gehaald worden. In 2017 heeft LTO Glaskracht Nederland in afstemming met het Ministerie van LNV alternatieven voorgesteld om dit tekort op te heffen. Dit voorstel bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste een uitbreiding van subsidiemogelijkheden voor de aanleg van een tweede energiescherm in teelten met een gasverbruik boven 20 m3/m2 en ten tweede de realisatie van tenminste één nieuw warmtecluster uiterlijk in 2020.

Voor de subsidie op energieschermen wordt de EHG regeling aangepast. Dit is momenteel in gang gezet. Voor de realisatie van warmteclusters is een versnelling gaande als gevolg van de discussie en oproep van het Ministerie van EZK om versneld het gebruik van Gronings aardgas af te bouwen.

In de Kamerbrief kondigt de Minister ook aan binnenkort een reactie te geven op het verzoek van de glastuinbouw uit 2016 om het EBG Verbindend te verklaren. U vindt de Kamerbrief hieronder als download.

Glastuinbouw Nederland - © 2024