Agrarisch Ondernemer 2020 legt nadruk op gezonde voeding en tuinbouw

Rob Baan van Koppert Cress is op donderdag 17 september uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020. Daarmee voegde ‘de ambassadeur voor de tuinbouw én voor goede voeding’ opnieuw een prestigieuze titel toe aan de toch al zo rijk gevulde prijzenkast van Koppert Cress. Tijdens de prijsuitreiking stond de winnaar ook nadrukkelijk stil bij duurzaamheid en de problematiek rond de ODE.

De verkiezing van de Agrarische Ondernemer van het jaar is een initiatief van uitgeefgroep Misset, waartoe onder andere de vakbladen Groenten & Fruit en Boerderij behoren. Het was de 25e keer dat de prijs werd uitgereikt. In 40% van de gevallen kwam de winnaar uit de (glas)tuinbouw. In het juryrapport wordt Rob Baan omschreven als een ondernemer in de buitencategorie. “Een ‘messias’ voor gezond eten. Met Koppert Cress levert hij 70 cressen, microgroenten en andere smaakmakers aan 70.000 restaurants in 110 landen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een beleving, voor consumenten, koks en sous-chefs.”

Tuinder
De jury omschrijft Baan verder als een ambassadeur van de Nederlandse tuinbouw: “Communicatief sterk, met korte lijntjes richting politiek, koningshuis en de media. Hij is erg actief op social media, voor zijn eigen bedrijf, maar óók voor de tuinbouw als producent van gezond voedsel. In zijn optiek hebben alle plantjes een gezondheidswaarde.”
Ondanks zijn vele activiteiten voelt Rob baan zich in zijn hart nog altijd tuinder. Een teler met bovenmatig veel aandacht voor teeltinnovatie en duurzame processen, die streeft naar een klimaatneutrale teelt. De Ehec-crisis trof het bedrijf in 2011 diep. Koppert Cress klauterde echter uit het diepe diep dal en floreerde in de daarop volgende jaren. Covid 19 bracht Baan in 2020 opnieuw een forse klap toe, maar de crisis lijkt inmiddels grotendeels bezworen.

Medewerkers
Kenmerkend voor Koppert Cress is dat het zijn medewerkers waren die Rob Baan hebben voorgedragen de competitie van de Agrarische Ondernemer van het jaar.
Rob Baan is actief in een kleine vijftig organisaties, waaronder Glastuinbouw Nederland waar hij een bestuursfunctie heeft. Bestuur, directie en medewerkers van Glastuinbouw Nederland feliciteren Rob Baan dan ook van harte met deze mooie prijs en blijk van waardering.

Roger Abbenhuijs

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024