Al veel animo voor fusariumonderzoek 2016 in amaryllis

Inmiddels hebben 22 amarylliskwekers zich aangemeld voor het fusariumonderzoek wat dit jaar plaatsvindt. De komende dagen gaan de leden van de landelijke commissie Amaryllis van LTO Glaskracht Nederland de andere kwekers benaderen om zich ook aan te melden.

Fusarium is een toenemend probleem in de amaryllisteelt. Om hiervoor een oplossing te zoeken, zijn er al een paar stappen gezet in het onderzoek. Zo zijn in het najaar van 2015 antagonisten gezocht tegen de verschillende soorten fusarium. Deze antagonisten zijn op labschaal getoetst. De eerste resultaten waren positief. Begin december is een pottenproef opgezet, waarin wordt onderzocht of de gezonde bollen op een goede manier zijn te besmetten met Fusarium proliferatum, Fusarium oxysporum en Fusarium solani. Deze pottenproef loopt nu ten einde, de bollen worden deze week van alle kanten beoordeeld.

Medio maart wordt de volgende pottenproef opgezet. Hierin wordt de optimale besmettingsmethode uitgevoerd en getoetst of de antagonisten die op labschaal goed werkten, ook op perlite of kleikorrels goed hun werk doen tegen fusarium.

Doet u ook mee?
Meld u bij Jan Barendse als u zich ook wilt aanmelden.

Glastuinbouw Nederland - © 2024