Alternatieve teeltmethode in chrysant

Tussen oktober 2015 en mei 2016 is bij Demokwekerij Westland in vier korte teeltrondes het substraatloze teeltsysteem A3CF getoetst. In week 20 en 21 hebben diverse telers de laatste fase van de vierde teeltronde bezocht.

Gesterkt door de ervaringen van de substraatloze teelt in de glasgroententeelt, heeft het bedrijf Hortitechnology het A3CF teeltsysteem ontwikkeld. Dit teeltsysteem wijkt af van eerder ontwikkelde teeltsystemen doordat er sprake is van alternatieve wijze van watergift. Het wortelgestel staat niet in het water, maar op een capillair textiel-medium. Hierdoor kan de plant op een eenvoudige manier water opnemen in een zuurstofrijk milieu.

Jeroen Sanders (Proeftuin Zwaagdijk) en Stefan Persoon (Inno-Agro) hebben het onderzoek samen begeleid met de kwekers John Krijger en Rob van Dijk. Verschillende studenten van hogeschool InHolland waren gedurende de vier teeltronden actief betrokken bij de ontwikkeling van deze alternatieve teeltmethode.

In het teeltsysteem zijn verschillende vraagstukken onderzocht. Bij de verschillende rassen is vooral gekeken naar de effecten van de frequentie van de watergift, het type substraat en het variëren met stengeldichtheden. 

De aanwezige kwekers waren het er over eens dat ‘telen uit de grond’ altijd gepaard dient te gaan met een opbrengstverhoging en/of kostenbesparing. Kansen werden gezien in het verhogen van de kwaliteit, snelheid en takgewicht. Vanuit de kostenbesparing werd vooral ingegaan op de toegenomen kosten van chemische bestrijding. Tijdens de bezoeken werd verder gediscussieerd over de op komst zijnde wet- en regelgeving. De zuiveringsplicht, welke geldt voor bedrijven die middelen gebruiken met een toelating (N-nummer) en drain-/drainagewater lozen in gaat per 1 januari 2018. Op die datum geldt de verplichte zuivering van restwaterstromen. Zuiveringsinstallaties moeten dan de gewasbeschermingsmiddelen met minimaal 95% verwijderen uit het te lozen water.

Voor kwekers die zijn aangesloten bij een zuiveringscollectief hebben de mogelijkheid om uitstel te krijgen tot uiterlijk 1 januari 2021. Hiervoor dient de collectieve oplossing wel vóór 31 december 2016 in een businessplan te worden onderbouwd en aangeleverd bij het bevoegde gezag. Diverse adviescombinaties ondersteunen waterzuiveringscollectieven bij het opstellen van het businessplan. Doel van dit alles is de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren, waardoor correctiemiddelen beschikbaar blijven voor het vak.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024