André Kaashoek: “Collectieve financiering onderzoek is maar een fractie van je omzet”

Paprikateler en eigenaar van De Tuindershoek André Kaashoek zit namens de landelijke commissie Paprika in de ondernemersgroep van Kas als Energiebron. Vergeleken met de totale productiewaarde van de glastuinbouw vindt hij een goed onderzoek-budget een relatief klein bedrag.

“Collectief onderzoek is heel erg betaalbaar. Als eenling kun je dat onmogelijk zelf doen. Als ik zie welke bedragen er door grote bedrijven in andere sectoren worden uitgegeven aan R&D,  dan hobbelt de tuinbouw daar wel heel erg achteraan. Het totale budget dat nu nodig is om het strategisch onderzoek overeind te houden is uiteindelijk maar een fractie van de omzet van een tuinbouwbedrijf. Daarbij kunnen we in proeven over grenzen gaan die je als ondernemer niet op je bedrijf kan en mag toelaten. 

Kijk eens naar de spin-off van Het Nieuwe Telen. Niet alleen worden we ons meer bewust van energiebesparing, honderden mensen hebben veel opgestoken van de cursussen. De proeven die nu lopen zijn hét middel om nieuwe technieken toe te passen.

Dat we collectief voor onderzoek moeten betalen staat voor mij vast. Als je gaat innen op vrijwillige basis, dan zullen er altijd bedrijven zijn die niet meedoen. Je kunt er op wachten dat het scheve gezichten geeft. Blijven we langer treuzelen, dan komen we op achterstand. Dan moeten we over zes jaar concluderen dat we van vooraf moeten beginnen met nieuwe onderzoeksprogramma’s. Dat we daardoor als sector schade oplopen staat voor mij als een paal boven water.” 

Lees hier het complete interview met André Kaashoek zoals dat is verschenen in Onder Glas januari 2017.

De ondernemerspeiling <link kennisinjekas>Kennis in je Kas loopt van 5- 19 mei 2017. Glastuinbouwondernemers kunnen dan hun mening geven over de voortgang en financiering van de drie innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en <link thema plantgezondheid middelenpakket>Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Veel technieken en teeltkennis die ondernemers toepassen op hun bedrijf zijn het resultaat van deze drie programma’s. Voorbeelden zijn geïntegreerde gewasbescherming, biologische bestrijders, LED-belichting, CO2-dosering en waterontsmetting. Innovaties die belangrijk zijn om te kunnen blijven voldoen aan de eisen van de markt en de samenleving. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland roept daarom alle ondernemers op hun stem te laten horen, want “de uitslag is bepalend voor de toekomstige koers van de sector met deze programma’s.”

Lees meer over de peiling op Kennis in je Kas.

Onder Glas

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024