Anthuriumteler Pieter Stolk in KasGesprek: 'Verantwoord telen moet uit jezelf komen, niet vanuit de markt

De ‘snoepwinkel van anthuriumland’ is de locatie voor het derde KasGesprek van dit seizoen. Gespreksleider Roger Abbenhuijs (communicatie Glastuinbouw Nederland) is te gast bij Stolk Brothers in Bergschenhoek en gaat in gesprek met Pieter Stolk. Na de uitbreiding vorig jaar heeft het potanthuriumbedrijf een oppervlakte van 7 ha. Pieter spreekt openhartig over de hectiek van die bedrijfsuitbreiding in een crisisjaar. Hij benoemt ook de winst van een enerverend teeltjaar en de kracht van het familiebedrijf.

Beluister de podcast hier. De podcast KasGesprek is ook te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

KasGesprek is de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die ertoe doen in en om de kas. Het kernwoord dit jaar is ondernemerschap: wat drijft een teler, wat zijn de uitdagingen, kansen en bedreigingen, hoe is zijn of haar visie op de toekomst?

Vertrouwen
Voor zijn medewerking aan de podcast van Glastuinbouw Nederland kiest Pieter Stolk voor zijn eigen werkplek. Door de glazentussenwand kan hij rechtstreeks contact houden met broer David. De broers Stolk hebben echter elk hun eigen takenpakket en dus kan Pieter zich een uur lang focussen op zijn KasGesprek. De uitdagingen van 2022 nog maar net achter de rug, kijkt hij alweer uit naar een nieuw jaar met nieuwe kansen en ontwikkelingen. Zoals investeringen in energie, onder andere middels uitbreiding van de warmtebuffer.

Vanuit intrinsieke motivatie krijgt plantgezondheid veel aandacht bij Stolk Brothers. “Een biologische teeltwijze moet uit jezelf komen en niet vanuit de markt”, zo luidt zijn onderbouwing. Maar waar ligt de basis van het label ‘eco-friendly’. Wat heeft Pieter Stolk met geschiedenis en waar ligt de link met zijn ondernemerschap? Beluister voor de antwoorden de derde aflevering van KasGesprek van 2023 (seizoen 4).

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024