Arbeidsinspectie: ‘Onvoldoende bewustzijn over PFAS in gewasbeschermingsmiddelen’
PFAS is een groep stoffen die schadelijk is voor het milieu, omdat ze onder meer slecht afbreekbaar zijn en in kleine hoeveelheden gezondheidsschade bij mensen kunnen veroorzaken. Stigas benadrukt dat het Ctgb de gewasbeschermingsmiddelen met PFAS, net als andere gewasbeschermingsmiddelen, heeft beoordeeld. Middelen waarmee niet veilig gewerkt kan worden, worden niet toegelaten. De PFAS in gewasbeschermingsmiddelen bestaat volgens het Ctgb vooral uit de minder schadelijke varianten. Wel kunnen sommige stoffen afbreken tot gevaarlijke varianten. Zoals ook het RIVM concludeert, "Als je werkt volgens de gebruiksaanwijzing, werk je veilig”, stelt Stigas.
Onvoldoende bewustzijn
“Uit het onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie, eerdere onderzoeken en uit onze eigen ervaring, blijkt echter dat nog lang niet alle werkgevers weten waar ze exact mee werken. Ze lichten hun werknemers ook niet goed voor”, zegt Stigas. Het maakt daarbij volgens de arbodienst niet uit of het middelen met of zonder PFAS zijn. “Als toepassers en gewaswerkers niet goed weten waar ze mee werken en dus niet weten wat de risico’s zijn, nemen ze niet de goede maatregelen en kunnen ze uiteindelijk gezondheidsschade oplopen. Meestal wordt iemand niet direct ziek, maar komen de klachten pas na verloop van jaren”, waarschuwt Stigas.
‘Nooit honderd procent veilig’
Bij het beoordelen of veilig met middelen gewerkt kan worden, wordt niet op mensen getest, maar houdt het Ctgb extra veiligheidsmarges aan. Niet uitgesloten kan worden dat het gebruik van cocktails aan middelen extra risico’s met zich meebrengt, doordat bepaalde middelen elkaars effect versterken en daardoor schadelijker zijn dan je op basis van de individuele middelen mag verwachten. “Ondanks alle veiligheidsmaatregelen is er volgens Stigas daarom nooit honderd procent garantie dat het veilig is.”
Advies
Stigas adviseert daarom altijd zo veilig mogelijk met alle gewasbeschermingsmiddelen te werken. “Werk liever een keer veiliger dan strikt noodzakelijk, dan een keer onveiliger. Vervang persoonlijk beschermingsmiddelen en vervuilde kleding tijdig. Handschoenen, laarzen, spuitkleding, maar ook de kleding waarmee je in het gewas werkt, raken vervuild met gewasbeschermingsmiddelen. Omdat ze op de huid zitten, zijn ze dan een belangrijke bron van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen”, aldus de arbodienst.
Meer weten over informatie veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen, voor jou als ondernemer, als toepasser en als medewerker? Hier vind je meer informatie.