Asclepias, Gunnera en Pennisetum door EU invasief verklaard

Op 19 juni 2017 heeft het Comité invasieve uitheemse soorten in Brussel ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om twaalf aanvullende soorten te plaatsen op de Unielijst invasieve exoten.

Voor met name drie veel gekweekte soorten, de Asclepias syriaca L., de Gunnera tinctoria (Molina) en de Pennisetum setaceum is onder andere vanuit Nederland veel bezwaar gemaakt tegen opname op de EU-lijst. Deze gewassen gedragen zich in de Noordelijke regionen immers niet invasief. Het resultaat is helaas teleurstellend.

Een aantal Europese organisaties (Copa Cogeca, ELO, ENA en ZVW) heeft inmiddels naar de pers hun zorg uitgesproken over het feit dat deze drie soorten, ondanks een onvoldoende sociaal-economische impact analyse, op de lijst zijn opgenomen. Met de Europese partners vindt LTO dat de lijst van invasieve soorten beperkt zou moeten blijven tot nieuwe soorten die zich na binnenkomst in de EU invasief kunnen gaan verspreiden, en niet wordt samengesteld uit soorten die al wijd verspreid en alleen tegen hoge kosten te bestrijden zijn. Of die helemaal niet overal invasief zijn. Naast een beknopte EU-lijst zouden lidstaten zelf een nationale lijst moeten kunnen opstellen, omdat klimaat-omstandigheden een grote rol spelen bij de verspreiding van soorten.                                                                                                            

Naast deze drie soorten zijn er nog zes plantensoorten invasief verklaard, waaronder één waterplant (Elodea nuttallii). De EU-Commissie moet het besluit formeel nog bekrachtigen, daarna wordt het gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. Zodra de aanvullingslijst is gepubliceerd start de overgangsperiode van een jaar waarin bestaande commerciële voorraden nog kunnen worden afgebouwd (zie http://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/invasieve-exoten).

De aanvulling betreft de volgende twaalf soorten (dieren en planten):

Alopochen aegyptiacus Linnaeus, 1766 Egyptian goose (Nijlgans)

Nyctereutes procyonoides Gray, 1834 Raccoon dog (Marterhond of wasbeer-hond)

Ondatra zibethicus Linnaeus, 1766 Muskrat (Muskusrat of bisamrat)

Alternanthera philoxeroides (Mart.) Giseb Alligator weed (Alligator weed)

Microstegium vimineum (Trin.) A. Camus Japanese stiltgrass (Microstegium)

Asclepias syriaca L. Common milkweed (Zijdeplant)

Gunnera tinctoria (Molina) Mirbel Chilean rhubarb (Mammoetblad)

Heracleum mantegazzianum Sommier & Levier Giant hogweed (Reuzenberenklauw)

Impatiens glandulifera Royle Indian / Himalayan balsam (Reuzenbalsemien)

Elodea nuttallii (Planch.) St. John Nuttall's waterweed (Smalle waterpest)

Myriophyllum heterophyllum Michaux Broadleaf watermilfoil (Ongelijkbladig vederkruid)

Pennisetum setaceum (Forssk.) Chiov. Crimson fountaingrass (Lampenpoetsergras)

Bron: LTO

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024