Automatische dispenser voor nuttige insecten helpt bestrijding te optimaliseren

Entomatic zorgt voor een snelle en gelijkmatige verdeling van nuttige insecten in de kas. Deze nieuwe breed inzetbare en flexibele automatische dispenser is inzetbaar in een breed gamma aan gewassen en helpt telers de arbeidskosten te verlagen en de bestrijding te optimaliseren.

Entomatic is wereldwijd exclusief verkrijgbaar bij Biobest en is het resultaat van een samenwerking met Hortiworld, het in Nederland gevestigde bedrijf dat de geavanceerde Bio Bull tuinbouwapparatuur produceert. De dispenser is ontworpen en ontwikkeld om een zeer gelijkmatige, nauwkeurige en homogene verdeling van mijtproducten te verkrijgen. Dat betreft onder meer Phytoseiulus-System, Amblyseius-System en Swirskii-System. Ook bij het doseren van geschikte poppen en producten op basis van eieren kan het een waardevolle rol spelen.
Handmatige verdeling van nuttige insecten is arbeidsintensief en daardoor tijdrovend en duur. Het is een repetitieve taak, die veel focus vereist, en het kan moeilijk zijn om te beoordelen of de taak goed is uitgevoerd. Om biologische bestrijdingsstrategieën en de effectiviteit ervan te optimaliseren, is het belangrijk dat de nuttige insecten gelijkmatig over het gewas worden verspreid.

Modulair systeem
In vergelijking met andere dispensers blaast Entomati de mijten continu en zachtjes op het gewas, zo meldt Hortiworld. Door de luchtstroom te vertragen, landen er meer mijten op de bladeren - waar ze nodig zijn – en minder op de grond. In het reservoir kunnen verschillende producten worden meegenomen. Bij voormenging zorgt een roersysteem voor een continue en homogene toevoer naar de verdeelpunten. De machine is een eenvoudig modulair systeem en kan aangepast worden aan bijna alle kasgewassen en teeltsystemen zoals zacht fruit, bladgewassen en sierteelt, De configuratie gaat gemakkelijk en ook het gebruik is intuïtief. Daar is het systeem op ontworpen. De dispenser is uitgebreid getest en kan gebruikt worden met alle gangbare draagstoffen: vermiculiet, zaagsel, zemelen en boekweit. Omdat er geen buisrailsysteem nodig is, kan het worden gemonteerd op een kar, tractor of spuitapparatuur. 

Doseerpunten
Arbeid is soms een uitdaging. Omdat het handmatig doseren van biologie afgestemd moet worden met de beschikbaarheid van medewerkers en de levering van producten. Met twee tot zestien doseerpunten kan de Entomatic automatisch in maximaal zestien rijen tegelijk nuttige insecten verdelen. Afhankelijk van het aantal doseerpunten en de lengte van de rijen heeft het een doseercapaciteit tot 1,5 ha per uur.

Glastuinbouw Nederland - © 2023