Bedrijven Nieuw Prinsenland op weg naar 0-emissie

Donderdag 30 april vond in glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dinteloord de opening plaats van de spuiwaterzuivering. Nico van Ruiten (voorzitter LTO Glaskracht Nederland), Piet Janmaat (directeur TOM) en Theo Schots (Bestuur Waterschap Brabantse Delta) verrichte de officiële openingshandeling bij een druk bezochte bijeenkomst midden in het glastuinbouwgebied.

Het spuiwater van de tuinbouwbedrijven op Nieuw Prinsenland wordt voortaan niet meer op het riool geloosd, maar gezuiverd. Een bassin van 27.000 m3, een gescheiden leidingsysteem en een container vol techniek zorgen ervoor dat de kwekerijen van RedStar, Jan van Marrewijk en Peter de Jong voortaan richting de 0-emissie gaan.

Het water wordt door middel van diverse zuiveringsstappen behandeld: een ultrafiltratie membraan, actieve kool en vervolgens desinfectie door UV gecombineerd met peroxide. De capaciteit van de installatie is voorlopig ca 5 m3 water per uur.

Guus Meis (LTO Glaskracht Nederland) heeft middels een presentatie de context toegelicht over de weg naar de (nagenoeg) 0-emissie in 2027. Innovaties als AquaReUse, Glas Zuiver Water en deze spuiwaterinstallatie dragen hier aan bij, maar zaken als een verbod om omgekeerde osmose en restricties op etiketten van gewasbeschermingsmiddelen kunnen volgens hem juist weer roet in het eten gooien. Eén oplossing is er niet, maar collectiviteit en samenwerking van telers en overheden is nodig.

Hans Huiting (KWR) lichtte de verschillende zuiveringstechnieken toe en maakte de relatie met wetenschappelijk onderzoek en andere sectoren in de waterzuivering wereld inzichtelijk. De opening met het bijbehorende programma is gezamenlijk georganiseerd door Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) en LTO Glaskracht Nederland mede in het kader van het project Emissiebeperking glastuinbouw.

Op de foto: : v.l.n.r. Nico van Ruiten, Piet Janmaat en Theo Schots (Bron: Groentennieuws)

Glastuinbouw Nederland - © 2024