Belangrijke Kamermoties aangenomen voor de energietransitie

Gisteren was een belangrijke dag met positieve veranderingen op het gebied van energie. Naast dat het de laatste dag was voordat de Kamer met zomerreces gaat, zijn er verschillende moties behandeld en aangenomen die van groot belang zijn voor de energietransitie van de glastuinbouw.

Aangenomen: Motie van de leden Grinwis (CU) en Bontenbal (CDA) over de voor- en nadelen van een schot voor warmte in de SDE++ in kaart brengen
Deze motie is van essentieel belang voor het goed inrichten van de SDE++ met betrekking tot de warmte opties. Doordat er wordt gekeken naar de verhouding kosten/CO2 winst, komen duurzame warmte opties nauwelijks aan bod. Vorig jaar is er zelfs geen enkel ingediend nieuw aardwarmteproject gehonoreerd voor SDE++. Met het aannemen van deze motie wordt onderzocht of er schotten in de SDE++ kunnen komen om duurzame warmte opties een kans te geven. Bekijk de motie.

Verworpen: Motie van de leden Stoffer en Van der Plas over verlaging van de ODE-heffing op elektriciteit
Deze motie gaat over het verlagen van de ODE-heffing op elektriciteit. Voor de glastuinbouw essentieel dat dat gebeurt. Helaas is deze motie verworpen. Inhoudelijk zijn de meeste partijen het met deze motie eens, maar een motie is niet de juiste manier om deze verandering af te dwingen. Dit soort vraagstukken horen bij de behandeling van het Belastingplan en formatie van het nieuwe kabinet. Ondanks dat deze motie dus verworpen is, ziet Glastuinbouw Nederland eindelijk beweging bij meerdere grote en kleine partijen en staat dit onderwerp hoog op de agenda, ook nog steeds bij Glastuinbouw Nederland. Bekijk de motie.

Aangenomen: Motie van de leden Bontenbal en Stoffer over het project WarmtelinQ tot een positief besluit brengen
Deze motie gaat over het project WarmtelinQ en dat dit tot een positief besluit gebracht moet worden. Een belangrijke stap voor de glastuinbouwondernemers in Zuid-Holland en met name voor Westland en Oostland. Bekijk de motie.

Aangenomen: Gewijzigde motie van het lid Stoffer c.s. over rekening houden met de systeemkosten van energiebronnen bij de vormgeving van de SDE++-regeling (t.v.v. 32813-798)
Deze motie gaat ook over de SDE++. Naast dat de SDE++ de duurzame opties zelf subsidieert, blijft er in veel gevallen een gat voor de investeringskosten van het verdere systeem en de infrastructuur. Deze aangenomen motie zorgt ervoor dat wordt gekeken naar hoe ook dat deel van de investering wordt gedekt. Bekijk de motie.

Bekijk hier het manifest Energie van Glastuinbouw Nederland, waarbij de randvoorwaarden worden aangegeven die nodig zijn om de ambities van de sector richting een circulaire glastuinbouw te bereiken.

Alexander Formsma

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024