Benchmark Cyclamen moet oorzaak kwaliteitsverschillen achterhalen

De landelijke commissie Cyclaam van Glastuinbouw Nederland organiseert samen met de veredelaars ook dit jaar weer een Benchmark Cyclamen. Net als afgelopen jaren wordt deze uitgevoerd door Royal FloraHolland. De winnaars worden tijdens de Gewasbijeenkomst op 13 december 2019 bekendgemaakt.

Na het aanleveren wordt het standaard VBN-protocol gevolgd om de houdbaarheid te testen. Na ontvangst ondergaan de planten een transportsimulatie van vijf dagen bij 15ºC in het donker bij een RV van 75% en vervolgens een verkoopsimulatie van vier dagen. Aansluitend worden de planten ook drie weken lang beoordeeld in de consumentenfase.
Elk jaar zijn er grote verschillen tussen de inzendingen. Daarbij spelen rassenkeuze, maar ook klimaat en substraat een rol. Tijdens de gewasbijeenkomst op 13 december proberen de betrokken ondernemers met elkaar te achterhalen waar die verschillen vandaan komen.

Gemengde partij
Enkele voorwaarden die gelden voor deelnamen aan de benchmark. Per inzending moeten zes planten worden aangeleverd (mini, midi of grootbloemig). Telers moeten duidelijk vermelden welke veredelaar en welke serie het betreft. Om in aanmerking te komen voor de award moet een gemengde partij, bestaande uit minimaal vier kleuren worden aangeleverd. Verzoek is het aantal bloemen te leveren, zoals dat normaal ook richting afzet gebeurt. Aanleveren kan op 13 en 14 november.

Online volgen
Aanvoerders van Royal FloraHolland worden binnenkort benaderd door het Kenniscentrum Productkwaliteit de bloemenveiling over deelname aan de benchmark. De kosten worden ook dit jaar voor de helft betaald door de veredelaars.
Telers kunnen hun inzending aanleveren bij Royal FloraHolland in Naaldwijk. Het is nog onduidelijk of de benchmark in Naaldwijk komt te staan of, net als afgelopen jaren, in Aalsmeer. Deelnemers kunnen de test online volgen en ontvangen na afloop alle testresultaten (anoniem). Wel kunnen zij hun eigen resultaten zien en beoordelen welke rassen goed of minder goed scoren.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024