Besprekingen premie wachtgeldfonds 2018

Het UWV heeft onlangs weer advies aan Colland gevraagd om de premie voor het wachtgeldfonds agrarisch voor 2018 vast te stellen. LTO Glaskracht Nederland levert input bij de totstandkoming van dit advies.

Het wachtgeldfonds dekt de lasten van onder andere het eerste half jaar van werkloosheid van medewerkers die vanuit de agrarisch en groene sector waar de glastuinbouw onderdeel van is, in de WW terecht zijn gekomen.

Met het vaststellen van de premie voor 2017 is mede door inzet van LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland en NFO een enorme premiedaling bewerkstelligd. Het uitgangspunt hierbij is dat er zo min mogelijk reserve binnen het sectorale wachtgeldfonds moet worden opgebouwd en moet worden aangehouden. Dit heeft er toe geleid dat er een forse premiedaling is gerealiseerd voor 2017 (van 6,06% naar 2,31% voor dienstverbanden korter dan 1 jaar en voor dienstverbanden langer dan 1 jaar van 1,02% naar 0,66%).

Op basis van de eerste inschatting van het UWV is de verwachting voor 2018 dat de premies voor de twee premiegroepen (los en vast) mogelijk ligt gaan stijgen. Met name de inzet van de reserve vorig jaar, maakt dat er voor 2018 in het wachtgeldfonds ‘(te)weinig’ buffer zou zijn overgebleven. Voor ons is de inzet ongewijzigd, namelijk een minimale reserve in het wachtgeldfonds. Op 20 september wordt vanuit Colland overleg gevoerd met het UWV, LTO is hierbij aanwezig. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024