Bezoek aardwarmteproject verhelderend

Op donderdag 6 september bezochten de leden van de landelijke commissie en het bestuur van de gewascoöperatie Snij-Cymbidium na afloop van hun vergadering het aardwarmteproject Trias Westland. Na enige tegenslag - zo bleek onder andere de Trias-laag op 4 kilometer diepte niet geschikt - zit het weer mee voor het projectteam.

Zo blijkt de bron op drie kilometer dusdanig groot dat ze in 2019 starten met het boren van een tweede bron. Elke bron is goed voor zo’n 30 tot 40 jaar duurzame warmte. Verhelderend was dat een aardwarmtebron alleen de basislast dekt. Dit betekent dat er altijd een andere warmtebron nodig is voor de pieklast en back-up. Meer informatie over fossielvrij telen en de alternatieven voor gas krijgt u tijdens de Algemene Leden Vergadering op woensdag 21 november. Noteer deze datum alvast in uw agenda.

Naast uitleg over dit aardwarmteproject kregen de leden ook uitleg over de ondersteuning die LTO Glaskracht Nederland biedt aan glastuinbouwclusters om opties te ontwikkelen voor de warmtevoorziening als alternatief voor aardgas. Deze uitleg werd gegeven door Hans van den Berg. Hij is projectmanager Warmte bij LTO Glaskracht Nederland en houdt zich sinds 2016 bezig met warmtecoöperaties. Telersgroepen die geïnteresseerd zijn om alternatieven te onderzoeken kunnen zich wenden tot Hans van den Berg of zijn collega Peter Tamerus.

Petra Eekhoff

Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies