Bij Duijvestijn Tomaten kun je je een Leven Lang Ontwikkelen

Gewoon mee beginnen en leren van elkaars ervaringen. Dat is het motto van de glastuinbouw als het gaat om een Leven Lang Ontwikkelen. Duijvestijn Tomaten in Pijnacker brengt dat al in praktijk. Projectmanager Kim Oosterom en HR-manager Miranda van Beek zijn daar een aansprekend voorbeeld van.

Kim begon in 2021 als locatiemanager en sinds januari 2023 is ze projectmanager. Ze zet haar tanden graag in iets nieuws. Na de opleiding Tuinbouw en Agribusiness op Hogeschool Inholland deed ze een verkorte opleiding HBO Management. “Ik ben gewoon altijd al nieuwsgierig geweest.” Koplopers als Kim heb je nodig om een cultuurverandering in gang te zetten. Ze realiseert zich wel dat niet iedereen even happig is op veranderingen. “Sommigen hebben wat meer tijd nodig, anderen vinden het wel goed zo. Ook daar moet je respect voor hebben én dus rekening mee houden.”

Volgens Miranda veranderen mensen pas als ze zelf inzien dat het nodig is én wat het hen kan brengen. “Dat vraagt ook om een heel ander gesprek met medewerkers. Vooral ruimte geven voor eigen initiatief en echt de medewerker centraal stellen. Wat wil jíj? Waar ligt je kracht? Waar word je enthousiast van? Hoe kunnen we je helpen? Als je erachter komt wat iemand echt drijft, kun je er samen veel meer uit halen, zowel voor die medewerker zelf als voor het bedrijf. Dat gesprek moet je leren voeren. Daarom krijgen leidinggevenden daar nu een training voor.”

Maar misschien wel het allerbelangrijkste, vindt Miranda, is dat je het als bedrijf écht moet willen. “Niet omdat je subsidie kunt krijgen of omdat het zo verstandig is, maar omdat je het echt samen met je mensen wilt doen.” Kim: “Daarom is het essentieel dat je eerst bepaalt waar je als bedrijf voor staat en waar je heen wilt de komende jaren.”

Haar grote les: “Als je wilt dat mensen zelf het voortouw nemen, moet je ze ruimte en vertrouwen geven en zo een veilige werkomgeving creëren. Je mag hier fouten maken. Dan durf je echt eerder dingen aan te pakken en samen te experimenteren. Dat ervaar ik zelf ook.”

Duijvestijn Tomaten wil niet alleen nieuwe medewerkers werven, maar ook ervaren krachten duurzaam inzetbaar houden. Dat doet het teeltbedrijf door het werk aan te passen en andere talenten te benutten. “Ook dat begint weer met dat open gesprek”, stelt Miranda. “Dan hoor je bijvoorbeeld dat een van onze 55-plussers al jaren jeugdleider is bij de voetbalclub. Na een kort opleidingstraject zet hij zijn waardevolle ervaring nu met veel plezier in om stagiaires en nieuwe medewerkers te begeleiden.”

Op de foto: Kim Oosterom (links) en Miranda van Beek

Meer weten over de carrièrekansen in de glastuinouw? Klik dan hier.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024