‘Bij goed contact met je medewerkers merk je mogelijk gebruik drugs en alcohol op’

Dagblad Trouw en de NOS publiceerden op woensdag 24 februari uitgebreide artikelen over het verplicht testen op drugsgebruik onder vooral arbeidsmigranten. “Ondernemers hebben de verantwoordelijkheid te zorgen voor veiligheid op de werkvloer. Dat betreft alle werkenden, ongeacht hun afkomst”, zegt Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid van Glastuinbouw Nederland, in een reactie.

“Zeker in geval van het werken met machines en gereedschappen, bij vervoer, transport en in logistieke processen is de veiligheid essentieel”, benadrukt Peter Loef. “Dit geldt voor alle mensen die op het bedrijf werken: eigen werknemers, uitzendkrachten en ZZP-ers, ongeacht uit welk land zij vandaan komen.”
Drugs en alcohol kunnen grote invloed hebben op het functioneren van werknemers en derhalve op de werkvloer voor grote problemen zorgen. “In de risico-inventarisatie die vanuit Stigas aan de sector wordt aangeboden, wordt ook gevraagd of ondernemers beleid hebben gericht op drugs en alcoholgebruik. Tenminste moeten zij werknemers in de gelegenheid stellen dat zij ondersteuning kunnen krijgen als er problemen zijn.”

Politieke steun wenselijk
De groep leden van Glastuinbouw Nederland, die gevraagd iste reageren op dit artikel, geeft volgens Peter Loef aan dat als je goed contact hebt met de mensen die bij je werken, je gebruik van alcohol en drugs vaak opmerkt. “Zij geven ook aan dat verplicht testen niet wordt herkend. Wel geven zij aan dat als dit met voorwaarden wordt omkleed, voor situaties waarin er concrete aanwijzingen zijn, zij hier positief tegenover staan. Dit zou volgens de ondernemers ook politiek moeten worden gesteund.”
Er is overigens ook een civielrechtelijke verantwoordelijkheid voor werknemers om zich als goed werknemer te gedragen, bijvoorbeeld door middel van het uitvoeren van de regels van de werkgever aangaande alcohol en drugsgebruik. “Het is daarom goed dit debat aan te gaan, want voorkomen is beter dan genezen of in sommige situaties zelfs erger nog: het voorkomen van dodelijke ongevallen. Dat is wat niemand wil.”

In de bijlage het artikel uit Trouw van woensdag 24 februari.
Klik hier voor het artikel van de NOS over illegaal testen van werknemers.

Glastuinbouw Nederland - © 2024