Bijeenkomst zachtfruit: CO2 doseren bij huidige energieprijzen

Glastuinbouw Nederland organiseerde op 6 en 7 april vanuit Kas als Energiebron twee avonden voor telers van aardbei en houtig kleinfruit onder glas. De huidige energiemarkt brengt ook voor zachtfruittelers de nodige uitdagingen met zich mee. Er leven veel inhoudelijke vragen over het doseren van CO2 in de zomerperiode met de huidige energieprijzen.

De (toekomstige) beschikbaarheid van CO2 en de energievoorziening voor solitaire bedrijven houden de gemoederen flink bezig. Het niet kunnen doseren van CO2 zal leiden tot verminderde bloemaanleg, beperkte aanmaak van suikers en slechtere uitgroei van vruchten met als gevolg opbrengst- en kwaliteitsverlies. Tijdens deze bijeenkomsten, speciaal voor telers van aardbei en houtig kleinfruit onder glas, werden de inzichten en kennis omtrent CO2 en energie voor solitaire bedrijven gedeeld.

Efficiënte inzet
CO2 blijkt een kostbare bouwsteen te zijn voor de plant. Heel degelijk en grondig werd uitleg gegeven over lichtresponscurves, chlorophyll, de Calvin cyclus, geleidbaarheid van de huidmondjes, plantbalans en ventilatieverliezen. CO2 kan een beperkende factor voor fotosynthese zijn. Het traject 400-600 ppm zorgt voor de grootste toename, vanaf 800 ppm start de afvlakking. Hoe zorgen we ervoor dat de CO2 bij en in het blad komt? En wanneer is CO2 de beperkende factor voor het gewas? Doseer CO2 op basis van straling en houdt te allen tijde de CO2 in de kas op de buitenwaarde van 400 ppm. Het beperken van ventilatieverliezen is de sleutel voor efficiënte inzet. De dosering is af te vlakken door de streef ppm’s op basis van raamstand opening terug te laten lopen. Het is immers ook kostbaar om CO2 te verkrijgen, dus is een rekentool voor optimale CO2-dosering geen overbodige luxe. Wat kost het toedienen en wat levert het op in termen van productie en kwaliteit.

Simpel toepassen
Binnenkort start een project van Kas als Energiebron om te kijken hoe dit soort adviestools breder beschikbaar kunnen komen voor telers. Het toepassen van kennis moet zo simpel mogelijk zijn.

Henny van Gurp

Glastuinbouw Nederland - © 2024