Biologische bestrijding schildluis complex maar mogelijk

Schildluis is een lastig te bestrijden plaag, die telers soms kopzorgen bezorgd. De meeste telers bestrijden deze plaag chemisch, ook worden planten weggegooid. Maar de laatste jaren zijn er grote stappen gezet om deze plaag ook biologisch te bestrijden. Dit is een hele zoektocht geweest, waarbij verschillende biologische bestrijders verschillende stadia aanpakken.

Tijdens de ledenbijeenkomst op dinsdag 8 juni van de gewascoöperatie Snij Cymbidium legde Jeroen van Schaik (Entocare) de aanwezigen o.a. uit welke soorten schildluis er zijn, welke verschillende stadia er zijn en hoe je al deze stadia biologisch kunt bestrijden. Ook gaf hij nog wat tips en tricks zoals dat de aanwezigheid van honingdauw betekent dat je geen schildluis hebt, dat je zelden twee verschillende soorten schildluizen op een plant aan treft en dat het mannetje van de diaspis lijkt op een wolluis. De presentatie van Jeroen is op te vragen bij Petra Eekhoff.

De leden van de biogroep gaan, samen met Entocare, onderzoeken of ze deze aanpak verder kunnen uitrollen in de praktijk. Bent u geen lid van de biogroep maar heeft u ook interesse, neem dan contact op met uw netwerkcoördinator, Petra Eekhoff.

Petra Eekhoff

Glastuinbouw Nederland - © 2022