Biorationals in strijd tegen ondergrondse ziekten in diverse teeltsystemen

Het PPS-project ‘Biorationals binnen IPM in strijd tegen ondergrondse ziekten’ focust op de inzet van biorationals tegen ondergrondse pathogene schimmels. Ziektes veroorzaakt door verschillende fusariumsoorten worden daarbij als model pathosystemen gebruikt voor de diverse teeltsystemen, namelijk substraatteelt (tomaat), grondgebonden teelt (lisianthus) en containerteelt (gerbera). Deze teeltsystemen verschillen ook van elkaar voor wat betreft duur van de opkweek/afkweek.

In het geval van tomaat is de opkweekperiode relatief kort in vergelijking met de teeltduur in een productiekas. In het geval van lisianthus is de opkweek juist relatief lang ten opzichte van de teelt in een productiekas (ongeveer acht weken). Bij gerbera is er sprake van een driejarige teelt met een relatief lange opkweekperiode (drie maanden). Het project is onderverdeeld in vier werkpakketten. Werkpakketen 1 t/m 3 worden uitgevoerd in samenwerking met Club van 100 van Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw en Bloembollen. Werkpakket 4 (WP 4) wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Kennis in je Kas en gewascoöperatie gerbera.

Epidemiologisch onderzoek
Onderzoek binnen WP4 richt zich op epidemiologisch onderzoek naar de kritieke punten in de verspreiding van Fusarium in plant en milieu (substraat, water, lucht en vectoren). Toepassing van biorationals kunnen in experimenten en in de praktijk worden getest op effectiviteit. Biorationals zijn gewasbeschermingsproducten (van natuurlijke oorsprong of natuur identiek) die relatief weinig risico’s hebben voor mens, dier en milieu. Deze producten kunnen worden verdeeld in verschillenden groepen zoals biopesticiden (op basis van micro-organismen), biochemische pesticiden (op basis van metabolieten van micro-organismen), botanicals (op basis van planten en algen extracten), basisstoffen en elicitors.

Diagnostische testen
In 2020 zijn binnen WP4 stappen gezet om ‘whole genome sequence’ analyses van plantpathogene Fusarium te vertalen naar diagnostische toetsen. Onderzoek heeft aangetoond dat er variatie zit in de Fusarium isolaten uit gerbera. Er wordt gewerkt aan detectiemethodes voor deze afzonderlijke types, die uiteindelijk gecombineerd moeten gaan worden in één of enkele diagnostische testen, die op aanwezigheid van de verschillende types Fusarium checken. Verder worden er experimenten uitgevoerd om de Fusarium stammen uit gerbera te transformeren met groen fluorescente proteïne, zodat die kunnen worden gebruikt voor het in detail bestuderen van de infectie in jonge gerberaplanten.  

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Ministerie van LNV via de Topsector T&U, stichting Kennis in je Kas (KijK) en de Gewascoöperatie Gerbera. Uitvoering vindt plaats onder leiding van Marta Streminska van Wageningen University & Research (Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen) en Anne van Diepeningen van Wageningen Plant Research en in afstemming met Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw Nederland - © 2024