Bladluis in paprika: Myzus persicae lastig te bestrijden

Dit teeltseizoen hebben paprikatelers al heel vroeg last van de perzikbladluis in het gewas. Er zijn diverse monsters van de luizen binnengekomen bij Biobest, Koppert en Royal Brinkman. Hierbij is vastgesteld dat het om groene perzikbladluis gaat de Myzus persicae. Wel lijkt deze stam minder gevoelig tegen de luis-bestrijdingsmiddelen en is daarom lastig te bestrijden. Voor het schrijven van dit artikel is de medewerking en input verleend door bovengenoemde bedrijven.

Vanwege die minder gevoeligheid is het nog belangrijker om bij chemisch ingrijpen goed te kijken naar de optimale spuittechniek. Kleine verbeteringen kunnen immers een verschil maken. Ook het weer bij het toepassen is van invloed op de werking van het middel. Bij donker weer en lagere etmaaltemperaturen kunnen luizen minder actieve stof opnemen, daardoor werken middelen minder effectief. Ook moeten middelen die door de bladluis opgenomen moeten worden de tijd krijgen om in de waslaag te trekken en niet te snel opdrogen na toepassen. Bij het toepassen van middelen is het zeker bij een jong wintergewas oppassen voor eventuele gewasschade.

Meer bestrijders
Scouten is zeer belangrijk, want er zijn snel veel gevleugelde luizen, die gaan uitvliegen om nieuwe planten op te zoeken om daar weer levende luizen te baren. Zo verspreidt de luizenplaag zich binnen no-time door de gehele kas.
Het vroeg inzetten van biologische bestrijders is lastig, omdat de bestrijders efficiënter zijn met langere dagen en voldoende buitenlicht. Ook de kastemperatuur is hierbij belangrijk en deze is door de hoge gasprijzen dit jaar vaak wat kouder geweest dan andere jaren. De mindere efficiëntie aan het begin van de teelt kan deels opgevangen worden door meer bestrijders uit te zetten en ook een zo breed mogelijk arsenaal, zodat je niet van één of twee bestrijders afhankelijk bent. De ontwikkeling van de bestrijders is in het begin veel trager dan de ontwikkeling van de luis. Voldoende inzet en wekelijks herhalen, wordt hierbij door alle drie de bedrijven geadviseerd.

Vangplaten
Aan de basis van de luisbestrijding staan de Aphidius colemani, Aphidoletes a. en de galmuggen. Deze basis kan uitgebreid worden met lieveheersbeestjes (Propylea), zweefvliegen (Eupeodes en Sphaerophoria) en gaasvliegen. De laatste drie kunnen in korte tijd veel luizen eten. Let wel op, zeker met het inzetten van zweef- en gaasvliegen, dat de kas niet vol hangt met gele vangplaten. Dan zult u de meeste van uw ingezette bestrijders hierop gaan terugvinden. Het is goed om de extra bestrijders vast in te plannen in het schema, zodat er geen gaten vallen in de cyclus.

Schoon eindigen
Met het zonnige weer van de laatste week is de biologie goed op gang gekomen. Iedereen heeft zorgen over het verloop van de bladluis gedurende dit jaar. Telers die nu al door hun correctiemiddelen heen zijn, kijken naar de moeilijkheden die luis nog kan gaan opleveren aan het einde van de teelt. Het is daarom van belang de biologische luisbestrijding zo lang mogelijk op peil te houden. Juist door een mix van bestrijders, het goed scouten van nieuwe haarden en op die plekken extra uit te zetten. Bespreek het zo schoon mogelijk eindigen van bladluis met uw gewasbeschermingsadviseur.

Telers die de bladluisenquête nog niet hebben ingevuld worden dringend verzocht om dit alsnog te doen via deze link.

Joke Vreugdenhil

Glastuinbouw Nederland - © 2024