Boeren en tuinders delen 45.000 appels uit aan scholen en instellingen

Boeren en tuinders delen op dinsdag 13 oktober, tijdens de Dutch Food Week, tienduizenden appels uit bij verzorgingshuizen, scholen en voedselbanken in hun eigen regio. LTO Noord, LLTB en ZLTO willen Nederlanders de waarde van onze boeren en tuinders laten zien en proeven, omdat juist nu gezond en betaalbaar voedsel belangrijk is voor iedereen.

Op vele locaties in Nederland worden appels uitgedeeld. Zo gaan boeren en tuinders langs bij onder andere verzorgingshuizen, woongroepen, ziekenhuizen, de voedselbank en scholen. Dirk Bruins (voorzitter LTO Noord): “We verbinden zo op een positieve manier de agrarische sector met burgers en consumenten en we kunnen tegelijkertijd laten zien en vertellen wat de agrarische sector voor de lokale gemeenschap  betekent. Juist ouderen, zieken of hulpbehoevenden hebben het moeilijk in deze tijd en daarom wilden we iets positiefs voor hen doen.”

Lekker en gezond voor ons allemaal
Elke dag zorgen boeren en tuinders voor gezond en betaalbaar eten. “Wij zeggen niet voor niets boeren en tuinders houden Limburg gezond”, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. ”Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de Limburgse agrarische ondernemers. Collega’s door het hele land zijn dag in dag uit bezig een bijdrage te leveren aan de oplossingen voor tal van maatschappelijke uitdagingen waarmee we als samenleving te maken hebben. Zorgen voor gezonde voeding is er daar slechts één van, maar wel een hele belangrijke.” “Vers en gezond voedsel is de brandstof van ons dagelijks leven”, stelt Wim Bens (voorzitter ZLTO). “Met deze maatschappelijke actie houden boeren en telers Nederland gezond. En het is een blijk van waardering voor vitale beroepen in onze zorg, ons onderwijs en onze veiligheid om de hoek.”

Verbindend
LTO Noord, LLTB en ZLTO zoeken vaker de samenleving op en deze actie is hiervan een voorbeeld. “Boeren en tuinders doen belangrijk werk voor ons allemaal. Wij wonen in één van de meest vruchtbare delta’s van de wereld en hebben dus een verantwoordelijkheid om monden te blijven voeden. Dichtbij en verder weg. Dat is een verhaal dat je moet blijven uitleggen”, benadrukken de voorzitters van de belangenverenigingen. “De Nederlandse land- en tuinbouw produceert groene, gezonde producten volgens de hoogste standaarden.”
De uitdeelactie gebeurt tijdens de Dutch Food Week. Dit jaar is het thema ‘verbinden’. Het evenement stimuleert het delen van kennis met elkaar op allerlei vlakken en toont nieuwe ontwikkelingen die met ons eten te maken hebben. Daarnaast zet Dutch Food Week zich in om de kwaliteit en innovaties van de Nederlandse voedselketen nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. 

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024