Boeren en tuinders uitgezonderd van verzekeringsplicht arbeidsongeschiktheid

Op verzoek van het kabinet heeft de Stichting van de Arbeid vandaag, dinsdag 3 maart, haar advies ‘Keuze voor zekerheid’ gepresenteerd. Hierin staat dat zelfstandigen zonder personeel straks standaard zijn verzekerd tegen inkomensverlies vanwege langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. LTO Nederland heeft bedongen dat boeren en tuinders buiten de verzekeringsplicht vallen. Uit het arbeidsmarktonderzoek van Colland blijkt dat in 2018 1680 ZZP’ers in de glastuinbouw werkten.

“Agrarische ondernemers lopen net als iedere zelfstandige zonder personeel natuurlijk een risico op arbeidsongeschiktheid. Maar in de regel kunnen boeren en tuinders de directe uitval vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid prima opvangen met hulp van het gezin, buren, bedrijfsverzorging of inhuur van personeel,” zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland in een persbericht. “Een verplichte verzekering is daarom niet nodig. Agrarische ondernemers die toch een verzekering wensen, kunnen altijd terecht op de private markt voor een verzekering op maat.”
Zelfstandigen zijn in Nederland nu niet verplicht om zich te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan dit leiden tot een forse inkomensterugval. Het voorstel van de Stichting van de Arbeid betekent dat zelfstandigen zonder personeel verplicht verzekerd zijn en een toegankelijke en betaalbare inkomensbescherming krijgen met keuzemogelijkheden.

Uitzonderingspositie
Al bij de totstandkoming van het Pensioenakkoord in juni 2019 heeft LTO Nederland bedongen dat er geen verzekeringsplicht voor arbeidsongeschiktheid komt voor agrarische ondernemers. De bedrijfsvoering van agrarische ondernemers komt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid over het algemeen niet direct in gevaar, omdat ze andere waarborgen hebben. LTO Nederland vindt het daarom niet meer dan logisch dat agrarische ondernemers geen verzekeringsplicht opgelegd krijgen.
“De Stichting van de Arbeid staat achter de eerdere afspraak om de agrarische ondernemers uit te zonderen van de verzekeringsplicht. Daar zijn we blij mee, want boeren en tuinders die geen behoefte hebben aan zo’n verzekering besparen daarmee bijna € 3.000 per jaar”, aldus Calon. “De afspraak over onze uitzonderingspositie is goed uitvoerbaar,

LTO Nederland

Glastuinbouw Nederland - © 2024