Boodschap aan minister Schouten: ‘Een teeltbedrijf kun je niet uitzetten’

Op maandag 16 maart diende Glastuinbouw Nederland, samen met andere organisaties in de sector, bij de regering een verzoek in voor een pakket aan noodmaatregelen. Twee dagen later al kwam de toezegging vanuit Den Haag en nog een dag later kwam minister Carola Schouten van LNV persoonlijk poolshoogte nemen in de sierteeltsector. “Klasse”, zo meent voorzitter Sjaak van der Tak.

De bewindsvrouw van LNV bracht het werkbezoek aan santiniteler Harry Wubben van Funny Santini uit Pijnacker-Nootdorp op uitnodiging van Glastuinbouw Nederland en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal, vertegenwoordigd door boegbeeld Jaap Bond.
“Ik heb, namens de ondernemers in de glastuinbouw, naar de minister toe mijn waardering uitgesproken voor de daadkracht en de snelheid waarmee het noodkrediet is toegezegd en geregeld”, zo geeft Sjaak van der Tak aan. Hij vindt het erg belangrijk dat minister Schouten met eigen ogen heeft kunnen zien dat je een teeltbedrijf niet uit kunt zetten. “Voor de bloemen die nu worden weggegooid, heeft het bedrijf de afgelopen weken al volop kosten gemaakt.”

Groot dilemma
Ondernemer Harry Wubben benadrukte niet alleen de enorme impact van de compleet weggevallen vraag en omzet, maar ook het dilemma waar hij voor de komende weken voor staat. “Ga ik nu wel of niet planten? Hoe kan ik die eventuele kosten betalen? Maar als ik nu niet ga planten, dan hebben we over acht weken geen bloemen. Dat betekent ook dat er werk wegvalt bij onze afnemers, in de verwerking en het transport. Een noodfonds is nodig om ons door deze extreem lastige periode te helpen.”

Medicijnkast
Desondanks maakte Harry Wubben van het bezoek van de minister gebruik om, vooruitlopend op betere tijden, het dossier ‘gewasbescherming’ met haar te bespreken, want dat is in de teelt van chrysanten een zeer actueel onderwerp. Hij benadrukte zijn pioniersrol op gebied van biologische gewasbescherming, demonstreerde de bioverblazer die hij destijds samen met Koppert heeft ontwikkeld, maar gaf ook aan dat correctiemiddelen nog steeds nodig zijn. “Een medicijnkast is een vereiste om zoveel mogelijk biologisch te kunnen werken”, zo hield de teler de LNV-minister voor.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies