Bosplant geeft jongeren de kans om te laten zien waar ze goed in zijn

Hij zou de ultieme ambassadeur van Go Go Greenhouse kunnen zijn. Johan van Antwerpen, mede–eigenaar van Bosplant uit ’s-Gravenzande, doet namelijk precies wat het project wil uitdragen richting ondernemers in de glastuinbouw: “Je moet scholieren niet zien als goedkope handjes, maar als jonge medewerkers die willen tonen wat hun kwaliteiten en interesses zijn.” Dat verklaart waarom meerdere ex-scholieren inmiddels ruim tien jaar werkzaam zijn op het bedrijf dat is gespecialiseerd in bloeiende seizoensproducten.

“Ons personeelsbeleid is wellicht wat anders dan van veel collega’s”, zo opent Johan van Antwerpen. “Ja, ook wij hebben Poolse medewerkers in dienst, maar Marius werkt bijvoorbeeld al 12,5 jaar bij ons. Hij woont met zijn gezin in Rotterdam en is verantwoordelijk voor alles wat met oppotten te maken heeft. Ook tijdelijke krachten uit Polen komen hier al meerdere jaren. Zij staan van maart tot augustus gewoon op de loonlijst. In piekperiodes komen er ook internationale werknemers via een uitzendbureau, maar ook dat is prima geregeld. Je moet netjes met je mensen omgaan, dat betaalt zich terug in gemotiveerde medewerkers. Wat je geeft is wat je krijgt. Wij hebben maar één duidelijke richtlijn: de voertaal is Nederlands. Dat gaat in het algemeen goed.”

Brede kennismaking met het bedrijf
Naast een vaste groep parttimers, overwegend dames, lopen er op zaterdag en in de vakanties ook meerdere scholieren rond op de locaties van Bosplant. “We hebben jaarlijks ook een of twee jongeren die een tussenjaar hebben bij ons en daarna gericht voor een vervolgstudie kiezen. Het mooie daarvan is dat we daar zeer regelmatig vaste medewerkers aan over houden. Jongeren hebben ervaren wat de mogelijkheden zijn in de glastuinbouw en waar hun talenten liggen. Sommigen zitten hier nu al 12 tot 16 jaar”, constateert Johan met bescheiden trots.
Hij hanteert twee stelregels voor scholieren: ze moeten 15 jaar zijn en niet op voetbal zitten. “Want dan zijn ze op zaterdag niet beschikbaar.” De meeste scholieren beginnen als veger, maar ondertussen kijkt Johan al wel waar ze goed in zijn en waar de interesses liggen. “Dat ontdek je pas als je ze breed laat kennismaken met je bedrijf. Ik neem ze een dag mee en dat doen de teeltspecialist en technische dienst ook. We zijn geen supermodern bedrijf, maar wel een bedrijf met een prima werksfeer en een klimaat waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen. Wij leiden ze liever op, dan ze alleen tijdelijk inzetten als goedkope krachten. Ik hoef nooit scholieren te werven, ze zorgen zelf voor aanvulling via vrienden of familie.”

Jongeren kansen geven
Kelly is een mooi voorbeeld van de filosofie van Bosplant. Ze is 19 jaar, heeft haar mbo-diploma op zak en wilde eerst een jaar werken alvorens voor een hbo-studie te kiezen. “Ze werkt hier een jaar fulltime en coördineert de afzet van de Franse geraniums. Prachtig om te zien wat zo’n meisje in haar mars heeft. In augustus begint ze met een logistieke studie.” Het begint allemaal met vertrouwen, meent Johan. “Je moet jonge mensen kansen geven, dat zien anderen ook waardoor ook zij extra gemotiveerd raken.”
Dus kan het zomaar voorkomen dat een 16-jarige scholier op kosten van het bedrijf zijn heftruckdiploma mag halen. Of wat te denken van Bram (23 jaar), afgestudeerd in bouwkunde, die als vakantiekracht drie jaar lang in de zomer is meegegaan met een kassenbouwer. “Daar gaat hij nu werken, prima toch. Zo blijft een talentvolle jonge behouden voor de glastuinbouw.”

Werkplezier is belangrijk
Johan van Antwerpen is er stellig van overtuigd dat de glastuinbouw een sector is waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen. “De enige investering die je moet doen is tijd en aandacht geven. Vervolgens moet je ze goed belonen, maar dat is meer dan een net salaris. Werkplezier is zeker zo belangrijk.”
En is met deze aanpak succes gegarandeerd? “Nee, het lukt natuurlijk niet altijd. Daar moet je eerlijk in zijn. Ik vraag alleen van de scholieren dat ze netjes op vrijdag laten weten of ze zaterdag komen werken. Dat kan heel makkelijk via de groepsapp. En ja, als iemand dat een paar keer verzuimd, dan laat ik hem of haar op zaterdagmorgen om 7.00 uur rustig weten dat ik geen werk heb die ochtend. Dat zit hij of zij om 7.05 uur weer op de fiets terug naar huis.”

Go Go Greenhouse is onderdeel van de Human Capital Agenda van Glastuinbouw Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024