Brede steun voor noodzakelijk nieuw stelsel Groene Gewasbescherming Glastuinbouw

Het onlangs door LTO Glaskracht Nederland gelanceerde stelsel Groene Gewasbescherming wordt breed gesteund vanuit diverse bestuurslagen en overlegstructuren. In ‘Sjaak on Tour’ waarin voorzitter Sjaak van der Tak een ronde maakt langs de leden, blijkt herhaaldelijk dat de glastuinbouw fantastisch bezig is met duurzame oplossingen in gewasbescherming. Het oplossen van huidige knelpunten blijft echter prioriteit één om deze lijn door te kunnen zetten.

De bij LTO Glaskracht Nederland aangesloten glastuinders werken met groot vakmanschap maximaal volgens de systematiek van integrated pest management (IPM). Sterke gewassen, biologische bestrijders en niet-chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn de basis van IPM.

Hoge score
Uit een onlangs verschenen monitoringsrapportage Implementatiegraad Geïntegreerde gewasbescherming van de NVWA (zie bijlage hieronder) blijkt dat de glastuinbouw gemiddeld hoog scoort op de toepassing van IPM. De meeste winst valt nog te behalen met de maatregel “zuiver/ontsmet drainagewater”. Hier zijn ondertussen grote stappen in gemaakt en met de zuiveringsplicht per 1 januari dit jaar is ook de emissie sterk verlaagd. Uit dezelfde monitoring blijkt echter ook dat het aantal knelpunten niet afneemt. De situatie begint onhoudbaar te worden. Een nieuw stelsel is daarom absoluut geen luxe maar noodzaak.

Brede steun
Sterke gewassen en goed vakmanschap zijn niet altijd voldoende. Soms is het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk. De alsmaar verder ingeperkte mogelijkheden daartoe brengen alle glastuinbouwtelers in forse problemen, zowel bedrijfseconomisch als moreel. Tijdens een bustour langs bedrijven die deze week georganiseerd werd door Greenport West-Nederland, waar Sjaak van der Tak ook bij aanwezig was, uitten de grote producenten van biologische bestrijders dit signaal ook luid en duidelijk.

Medicijnkast
De complexe Europese regelgeving frustreert de marktontwikkeling van gezonde gewasbescherming, gaf onder meer Koppert Biological Systems aan. LTO Glaskracht Nederland pleit voor een aanpak gericht op verlaging van de milieu-impact. In de medicijnkast is het van belang dat daar de juiste middelen in komen die passen bij de sterk geïntegreerde aanpak in de glastuinbouw. Zwarte lijsten van middelen werken contraproductief. Het per direct verbieden van bepaalde middelen kan namelijk leiden tot een hogere milieulast, zoals onlangs gebleken is in diverse pilots.

Samen met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de toelatingsinstantie Ctgb en diverse maatschappelijke organisaties willen we op korte termijn komen tot een verantwoord, maatschappelijk gedragen en werkbaar effectief gewasbeschermingsbeleid. Binnenkort zal Sjaak van der Tak het uitgewerkte voorstel voor een nieuw stelsel officieel aanbieden aan de minister van LNV, Carola Schouten.

Glastuinbouw Nederland - © 2024