Brexit leidt tot lobby voor ‘green lanes’

Vanuit de sectoren groenten & fruit, snijbloemen, paddenstoelen en vlees klinkt momenteel de roep om zogeheten green lanes in te richten aan de grenzen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU. Inmiddels is daarvoor een lobby gestart in Den Haag en Brussel, zo meldt LTO Nederland.

Mochten grenscontroles als gevolg van de brexit de komende tijd tot forse files leiden, dan kan het transport van versproducten - zoals verse groenten, fruit, bloemen en planten - op die manier doorgang blijven vinden via speciale rijstroken. Tot nu toe is het aan de grenzen tussen het VK en de EU nog opvallend rustig. Het vrachtverkeer dat er de douane passeert, besloeg de eerste dagen van het nieuwe jaar minder dan een kwart van de normale goederenstroom rond deze tijd.

Grootste risico
Met de vraag naar ‘green lanes’ wordt volgens LTO Nederland ingespeeld op verwachte problemen bij de Kanaaltunnel. Als aan de EU-zijde minutieus gecontroleerd gaat worden, waarbij sprake is van een tekort aan personeel en fysieke ruimte, dan lopen exporteurs van versproducten en levende dieren het grootste risico.

Meer informatie over de Brexit is te vinden via onderstaande linkjes:
https://www.lto.nl/brexit-vanaf-1-1-geldt-geen-documenten-geen-export-naar-groot-brittannie/
https://www.naktuinbouw.nl/brexit
https://www.brexitloket.nl/

Quincy von Bannisseht

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024