Brexit weer uitgesteld, onzekerheid duurt voort

Brexit gaat deze week niet door. De Europese Unie heeft het verzoek van het Verenigd Koninkrijk (VK) om uitstel ingewilligd. De nieuwe datum is 31 januari 2020. Maar als het VK het Terugtrekkingsakkoord vóór die tijd weet te ratificeren, kan Brexit ook op 1 december of 1 januari plaatsvinden. Vandaar de term ‘flextension’. Het goede nieuws is dat een harde ‘no-deal’ Brexit is vermeden. Maar de onzekerheid duurt voort.

Ondernemers die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk (VK) willen zekerheid. De Nederlandse land- en tuinbouw exporteert jaarlijks voor € 8 miljard naar het VK. Dit betreft vooral groenten en fruit, vlees, bloemen en planten, zuivel, suiker, zaden en pootgoed. De Britse land- en tuinbouw exporteert voor € 2 miljard naar Nederland. Niemand heeft belang bij een harde ‘no-deal’ Brexit. Er moet óf een uitstel komen óf een Terugtrekkingsakkoord. Het laatste betekent dat er een overgangstermijn komt waarin de handel met het VK voorlopig ongehinderd door kan, in ieder geval tot eind 2020.

Meer tijd voor behandeling
De voortdurende onduidelijkheid komt door de politieke verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse parlement heeft besloten te willen praten over het Terugtrekkingsakkoord tussen EU en VK, maar wil meer tijd voor behandeling. Er komen nu waarschijnlijk eerst Britse verkiezingen in december voordat het Britse Lagerhuis een besluit neemt over het Terugtrekkingsakkoord.
Lees hier de laatste update van LTO Nederland over de Brexit in zijn geheel.

Klaas Johan Osinga (LTO Nederland)

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies