Brussel akkoord met aanpassingen op extra steunmaatregel

Brussel is akkoord met enkele aanpassingen op de extra steunmaatregel. Dat besluit werd vrijdagmiddag bevestigd met vermelding in de Staatscourant. De aangepaste regeling houdt beter rekening met bedrijven die de afgelopen jaren groeiden in areaal en/of omzet.

Met betrekking tot het groeiscenario is nu het volgende in de regeling opgenomen: ‘In afwijking van het tweede lid geldt voor gedupeerde ondernemingen in de sierteelt en voedingstuinbouw die hun teeltoppervlak na 12 maart 2017 met minimaal 10% hebben uitgebreid dat de tegemoetkoming wordt gebaseerd op de omzetderving per vierkante meter, die wordt vastgesteld op 70% van het verschil tussen de gemiddelde omzet per vierkante meter van het bedrijf in de periode van 12 maart tot en met 11 juni over de jaren 2017, 2018 en 2019 en de omzet per vierkante meter in de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2020, nadat dit verschil achtereenvolgens is vermenigvuldigd met het aantal vierkante meters teeltoppervlak bestemd voor sierteeltproducten of voedingstuinbouw in 2020 en is verminderd met het bedrag waarmee de kosten van de ondernemer als gevolg van COVID-19 zijn afgenomen.’

Keurig resultaat
Voor de voedingstuinbouw gaat het percentage ‘afzet horeca’ omlaag van 75% naar 60%. Verder stemt de EU in met de openstelling van ‘het loket bij RVO’ tot 18 juni voor aanvragen van een tegemoetkoming. Al eerder werd bekend dat het hiaat van langdurige teeltwisseling niet is weggenomen in de aangepaste regeling. De aanpassing vereist formele bevestiging met een publicatie in de Staatscourant, die bekendmaking volgde vanmiddag. De deadline voor aanvragen is en blijft 18 juni, 17.00 uur.
In een eerste korte reactie spreekt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland van een “keurig behaald resultaat.”

Klik hier voor de volledige tekst van de aanpassingen van de steunmaatregel.

Roger Abbenhuijs

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024