Buisrailsysteem ter toetsing aangeboden aan de inspectie

Deze maand vraagt Glastuinbouw Nederland de inspectie van SZW om het geactualiseerde onderdeel Buisrailsysteem te toetsen. Alleen door de inspectie van goedgekeurde, erkende onderdelen wordt het opgenomen in de Arbocatalogus.

In een aantal teelten wordt bij werken op hoogte voor gewas-, oogst-, onderhouds- en/of reparatiewerkzaamheden gebruik gemaakt van buisrailwagens. De belangrijkste risico’s bij het werken met buisrailwagens zijn het omvallen van de buisrailwagen en het eraf vallen. Om deze risico’s te verminderen moeten maatregelen worden genomen die beschreven zijn in een specifiek deel van de Arbocatalogus.

Wettelijk
De glastuinbouwsector wil eerlijk werk bieden en dat is voor Glastuinbouw Nederland onlosmakelijk verbonden aan veilig en gezond werken. Dat is een belangrijk onderdeel van de Human Capital Agenda. Binnen Stigas worden technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen beschreven voor veilig en gezond werken. De kern van het werk in en om de kas vormt de Arbocatalogus, met daarin de onderdelen die beschrijven hoe aan de wettelijke voorschriften (Arbowet) kan worden voldaan.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024