Bundeling vraag en aanbod seizoensarbeid tijdens coronacrisis

LTO Nederland publiceerde vandaag, donderdag 19 maart, een bericht over oplossingen voor seizoensarbeid tijdens de Coronacrisis. Daarin gaven zij aan dat er meerdere platforms komen om vraag en aanbod van mensen bij elkaar te brengen. Een van de platforms die in dat bericht wordt genoemd is het platform van Kasgroeit.

Kasgroeit heeft op verzoek van Glastuinbouw Nederland de andere belangenorganisaties in de glastuinbouw benaderd en gevraagd of zij een rol kunnen spelen bij de problemen die in de glastuinbouw worden voorzien, of al zijn ontstaan op het gebied van seizoensarbeid. Hieraan is medewerking toegezegd.
Op dit moment wordt een tijdelijk platform gebouwd, dat zich richt op het faciliteren van het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Ook andere partijen en sectoren in de keten hebben aangegeven hierin geïnteresseerd te zijn en mogelijk te willen aansluiten. Er worden gesprekken gevoerd met het UWV, de ABU en de NBBU om te kijken wat in dit kader over en weer aan samenwerking kan worden ontwikkeld.

Koppelen werkgevers
Bij veel bedrijven groeit de angst over hetgeen komen gaat, zoals een tekort aan seizoenskrachten nu de grenzen sluiten. Ook zijn er bedrijven die mensen geen werk kunnen bieden en openstaan om collega’s te helpen. Daarnaast wordt Glastuinbouw Nederland regelmatig benaderd door organisaties die de sector graag met mensen willen helpen. Dit zijn uitzendbureaus, ZZP’ers, studenten en scholieren. Het platform van Kasgroeit richt zich dus op het koppelen van werkgevers met meer mensen dan werk aan werkgevers met meer werk dan mensen. Maar op dit platform kunnen individuele werknemers en gecertificeerde uitzenders ook zien op welke bedrijven behoefte is aan mensen. Het platform kan straks mogelijk ook een oplossing bieden voor andere sectoren.

Ontwikkeling contracten
In samenwerking met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw wordt gewerkt aan de ontwikkeling van contracten op het terrein van collegiale in- en uiteen. Het ministerie van SZW is gevraagd of zij een reactie op het concept van dit contract willen geven.
Houd de actuele ontwikkelingen in de gaten via de speciale pagina's op de websites van: Werkgeverslijn land- en tuinbouw, Glastuinbouw Nederland en Kasgroeit.
Klik hier voor het bericht op de website van LTO Nederland.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024