Call T&U 2021: mogelijkheden voor projecten Plantgezondheid

De call voor projectideeën van de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is vanaf 1 april 2020 opengesteld voor PPS-projecten die invulling geven aan de nieuwe Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. De nieuwe projecten starten in 2021. Op het gebied van Plantgezondheid zijn er ook weer mogelijkheden om projectideeën in te dienen.

Het beschikbare budget is ca. € 15 miljoen per jaar. Voor de meeste projecten geldt dat 50% van de financiering ingebracht moet worden vanuit de private partijen en 50% vanuit de publieke partijen (Ministerie van LNV).
De topsectoren hebben - ondanks de economische gevolgen van het Coronavirus COVID-19 - ervoor gekozen om vast te houden aan de geplande openstelling van de oproep om te voorkomen dat de lange-termijnontwikkeling van de sectoren stil komen te vallen. Daardoor kunnen de effecten van de Coronacrisis nog langer doorijlen. Verder wordt coulant omgaan bij praktische problemen rondom de indieningsprocedure, die ontstaan door de Coronamaatregelen.

Kennis- en innovatieopgaven Plantgezondheid
De oproep is bedoeld voor onderzoeksprojecten waarin bedrijven, brancheorganisaties, NGO’s en publieke organisaties met erkende onderzoeksorganisaties samenwerken. De projecten worden uitgevoerd als publiek-private samenwerking (PPS). Het betreft een brede oproep voor projectideeën, maar er zijn wel prioriteiten benoemd die voorrang krijgen bij de honorering. Op het gebied van plantgezondheid en fytosanitair gaat het met name om de volgende onderwerpen:

  • Gezonde, weerbare bodem, planten en teeltsystemen, bestand tegen zowel abiotische als biotische stress. Dit onderwerp vraagt om voorstellen met een integrale systeemaanpak, gericht op handelingsperspectief voor telers, met duurzame bodem/groeimedia als basis en gebruikmakend van een gewasbeschermingsstrategie, waarbij de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen wordt verminderd door de inzet op maatregelen (IPM), met nagenoeg geen emissie van gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten en de toepassingsgerichte inzet van sleuteltechnologieën (biotechnologie & veredeling, en precisieland- en tuinbouwtechnologie).
  • Binnen de systeemaanpak wordt aanvullend gezocht naar oplossingen voor actuele knelpunten. Speciale aandacht is er voor gewasbescherming, het benutten en versterken van biodiversiteit en bodem/groeimedia en inzetten van micro- en macro-organismen.
  • Fytosanitaire borging in de keten door het ontwikkelen en de implementatie van maatregelen en methoden ten behoeve van vroege signalering, detectie en identificatie van Quarantaine (Q) en Regulated Non-Quarantaine Pest (RNQP) organismen, alsmede ten behoeve van preventie, beheersing en eliminatie van deze organismen.

Kijk voor meer informatie, de formats voor het projectidee en projectvoorstel en de link om een voorstel in te dienen op https://kia-landbouwwatervoedsel.nl/regelingen/.

Inzet Glastuinbouw Nederland  
Glastuinbouw Nederland ondersteunt dit initiatief mede door programmamanagers in te zetten voor de thema’s Energie, Plantgezondheid & fytosanitair en Water. Voor gewas overschrijdende vraagstukken liggen er ook mogelijkheden om bij Stichting Kennis In Je Kas (KIJK) financiering aan te vragen. De programmamanagers helpen ondernemers graag bij het opzetten en indienen van de indicaties en onderzoeksprojecten binnen deze thema’s. Neem voor ondersteuning en/of meer informatie over ideeën op het gebied van plantgezondheid en fytosanitair contact op met Helma Verberkt.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024